Çeşitli veli, öğrenci ve eğitim kuruluşları tarafından Temsilciler Meclisi’ne gönderilen açık mektupta, ilkokullarda uygulanan ve gönüllülük temeline dayanan veli katkı ücretinin (vrijwillige ouderbijdrage ) kaldırılması çağrısında bulunuldu. Kurumlar ayrıca, laptop veya hesap makinesi gibi dijital öğrenme araçlarının da ücretsiz olmasını talep ediyor. 

Meclise gönderilen mektuba imza atan kuruluşlar arasında, Açık Eğitim Derneği (VOO), LAKS, VO-Raad ve PO-Raad bulunuyor. 

"Kaliteli eğitim, her çocuk için eşit şekilde erişilebilir olmalıdır.” diyen VOO başkanı Marco Frijlink, bunun ailenin ekonomik durumuna bakılmaksızın sağlanması gerektiğini belirtti ve şu anda tam tersi bir durumun yaşandığına dikkat çekti.

Mektupta, okullara ödenen veli katkı ücretinin zorunlu olmadığı, ancak velilerin katkıda bulunmadığı okullarda ekstra aktivitelerin gerçekleştirilemediğine dikkat çeken kuruluşlar, bu durumu "Okullar arasındaki farkların daha da büyüdüğünü görüyoruz." şeklinde ifade etti.

Okullardaki ekstra aktivitelerin değerli olduğu belirtilen mektupta, bunların sürdürülmesi gerektiği ve devletin de belirli bir miktarda destekte bulunmasının önemine vurgu yapıldı.

'Yasal tanım genişletilmeli'
Mektupta ayrıca yaklaşık 15 yıl önce lise kitaplarının ücretsiz hale getirildiği hatırlatıldı, fakat şu anda vazgeçilmez hale gelen dijital öğrenme araçları için aynı durumun söz konusu olmadığı belirtildi.  Kuruluşlara göre, ailelerin masrafları giderek artıyor; bu nedenle, ücretsiz öğrenme araçlarının yasal tanımının genişletilmesi gerekiyor.

Gönüllü Veli Katkısı 
Ebeveynlerin çocuklarının okuluna ödediği Gönüllü Veli Katkı ücreti, zorunlu değil ancak ödenen bu meblağlar ders dışındaki aktiviteler için kullanılıyor. 2021 yılında çıkarılan yasa ile ebeveynleri katkıda bulunmayan çocukların etkinliklere katılımının engellenemeyeceğine de karar verildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş