Aralarında İslami Kuruluşlar Platformu Rijnmond’un (SPIOR) da bulunduğu onlarca cami ve çatı organizasyonu, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı'nın camilere yönelik yürütülen gizli soruşturmalar ile ilgili olarak 24 Ocakta planladığı konuşma talebini geri çevirdi. Cami organizasyonlarından yapılan basın açıklamasında, camilerin isteklerinin yerine getirilmediği takdirde, bu konuşmanın da bir anlam taşımayacağına vurgu yapıldı.

Çatı organizasyonları SMUO (Utrecht), ‘t Gooi en Almere, FIO (Den Haag), SML (Limburg), SIORH (Haaglanden), SMBZ (Brabant ve Zeeland) ve SPIOR (Rotterdam-Rijnmond)’un yer aldığı ortak basın bildirisinde geçtiğimiz aylar boyunca birçok kez görüşme gerçekleştirildiği ancak henüz bakanlıktan somut bir adım atılmadığının altı çizildi.

2021 yılında NRC handelsblad gazetesinin yaptığı bir araştırmada, belediyelerin Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü’nün (NCTV) bilgisi dahilinde cami, cami yönetimleri ve imamları gizli bir şekilde araştırdığı ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkartılan bu skandal araştırma Hollanda’daki Müslüman toplumu içerisinde geniş yankı bulmuş ve tepki ile karşılanmıştı.

“Belgelere tam erişim, güven tazelenmesi ve özür”
Bakanlığın 24 Ocak tarihli konuşma talebine yönelik yapılan basın açıklamasında, geçtiğimiz 14 ay boyunca “bu casusluk faaliyetleri ve meydana gelen büyük güven ihlali” konularında, bakanlık, hükümet ve cami yönetimleri arasında birçok kez görüşme sağlandığı hatırlatıldı. 

Yapılan görüşmeler esnasında; İslami kuruluşların belgelere tam erişim istediğinin yetkililere bildirildiğini kaydeden SPIOR, bunun yanı sıra bir daha asla böyle bir skandal olmayacağına dair bir garanti ve yapılan soruşturma için de bir özür beklediklerini dile getirdi.

“Koşullar karşılanmazsa toplantının bir anlamı yok”
SPIOR açıklamasında “Bu koşullar karşılanır karşılanmaz, görüşmeye başlamak ve hükümet ile toplum arasında yeni, yapıcı bir ilişki adına çalışmak ve yeniden bir araya gelmek için olanak sağlanır.” ifadesine yer verildi.

Yazılı açıklamada kuruluşların bir çalışma planı sunduğu belirtilirken, bu anlamda bakanlığın tekrar “görüşme” için davet yollamasının da “şaşırtıcı” olduğu belirtildi.

"Ortaya çıkan güven zedelenmesini giderecek somut önlemler" istediklerini belirten kuruluşlar, görüşmenin birkaç ay sonra yapılabileceğini ancak öncelikle hükümetin sunulan çalışma planına yönelik somut olarak “ilk adımı” atmasının beklendiğini vurguladı.

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığından şuana kadar İslami kuruluşların randevuyu reddetmesine yönelik herhangi bir açıklama gelmedi.

Skandal araştırma
2021 yılı sonunda NRC gazetesi tarafından yapılan bir araştırmada, belediyelerin camileri ve cami cemaatlerini gizli bir şekilde incelediği ve imamlardan cami yönetimlerine kadar birçok ismi fişlediği ortaya çıkartılmıştı.

Gazetenin haberinde belediyelerin bir özel şirket aracılığıyla yürüttüğü skandal incelemenin, aynı zamanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü’nün (NCTV) de bilgisi dahilinde yapıldığı verilmişti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.