Hollanda’da tahıl ve enerji fiyatlarındaki artış, ayrıca uzun süreli kuş gribi nedeniyle alınan önlemler tavuk çiftliklerini ve dolayısıyla yumurta fiyatlarını oldukça etkiledi. Bir yıl önceki fiyatlara göre ekim ayında serbest dolaşan tavuk yumurtaları yüzde 12, diğer yumurtaların fiyatları ise ortalama yüzde 20 arttı. Bu artışın devam edeceği düşünülüyor.

Pazar araştırmacısı GfK tarafından yapılan bir araştırmaya göre; yumurta fiyatlarının artması sadece yumurta yemeyi sevenleri etkilemiyor. Aynı şekilde içeriğinde yumurta kullanılan pasta, börek, kek gibi gıdalar veya şampuan gibi ürünlerin fiyatlarını da yumurtaya orantılı olarak artıyor. 

GFK’nın araştırmasına göre yumurta fiyatlarının artmasındaki başlıca nedenleri;
Artan maliyetler: Yumurta fiyatlarındaki artışın başlıca nedeni bu yılın başından bu yana artan tahıl ve enerji maliyetleri. 

Kuş gribi: İkinci neden ise uzun süredir Avrupa genelinde olduğu gibi Hollanda’yı da etkileyen ve oldukça agresif seyreden, kuş gribi. Bu yıl mayıs ayında Hollanda’daki kuş gribi kontrol altına alınmış gibi gözükse de daha sonra yeniden artmaya başladı ve ekim ayında ülke genelinde kümes hayvanlarının kapalı tutulması gerektiği duyuruldu. 

Nakliye sorunu: Ülke çapında getirilen yasaklar nakliyede sorunlar yarattı. Nakliyeciler bir çiftlikten alınan yumurtaları, başka çiftliğe uğramadan direk olarak toptancıya götürmek zorunda kaldığı için nakliye masrafları artmaya başladı. Bunun yanı sıra her nakliyede aracın dezenfekte edilmesi gerekiyor, bu da ayrı bir maliyet anlamına geliyor.

6 Milyon tavuk: Kuş gribinin bir başka etkisi de ülkedeki kanatlı hayvan sayısında yaşandı. Kuş gribi nedeniyle 100 milyon tavuğun 6 milyonu öldürüldü. Bunun yanı sıra diğer kanatlı hayvanlarda da binlercesi kuş gribinin yayılmasını engellemek için öldürüldü. Bu durum direk olarak yumurta fiyatlarının artmasına etki etmedi ancak zaman içerisinde hissedilir etkileri oldu.

Çiftlikler zor durumda
Çiftçiler açısından gelirin gidere göre düşük kalması tavuk yetiştiriciliğini etkilemeye başlayabilir şeklinde yapılan açıklamalarda özellikle marketlere de çağrı yapıldı. Hollanda Kümes Hayvanları Çiftçileri Birliği'nden Bart-Jan Oplaat özellikle yılbaşı gibi geleneksel tatil günlerinde yumurta talebinin arttığını, bu anlamda süpermarketlerin bir yumurta için daha iyi fiyatlar ödeyerek üretimi yüksek tutmak için çiftçileri destekleyebileceğini belirtti.

Süpermarketlerin bir kutu yumurtadan elde edilen kârdan taviz verip vermeyeceği bilinmiyor ancak GfK'nın perakende sektörü danışmanı Servé Muijres'e göre, yumurta gibi sıklıkla satılan ürünlerin kar marjları zaten çok küçük.
© Sonhaber.eu
Fotoğraf: Artem Beliaikin - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.