Gaz fiyatlarının 2021 yılı yaz aylarından başlayarak hızlı bir şekilde artması ve geçtiğimiz yıl içerisinde de artışın devam etmesi, vatandaşları eski yöntem soba kullanımına yöneltti. 2022 yılı içerisinde toplam 32 bin adet odun ve pelet sobası satışı yapıldı.

Hollanda Şömine ve Soba Endüstrisi Vakfı (NKH) verilerine göre derlenen Nu.nl haberinde, geçen yıl satılan soba sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık 10 bin adet daha fazla olduğu belirtildi.

Yüksek gaz fiyatlarından kaçınmak ve tasarruflu bir alternatif arayışına giren vatandaşların tercih ettiği ısınma yönteminin başında pelet sobaları geldi. 

Genel olarak otomatik yüklemeli, otomatik ateşlemeli haftalık ve aylık programlanabilen sobalar olan pelet sobalarının satışı geçtiğimiz yıl, bir yıl önceye göre iki katına çıktı. NKH direktörü Gert Kooij da bu bilgiyi doğruladı.

NKH verilerine göre 2022’de şömine satışlarında yüzde 30, odun sobası satışlarında da yüzde 12 artış yaşandı. 

NKH direktörü şömine ve odun sobası satışlarının yarıya yakınının evindeki şöminesini veya sobasını değiştirmek isteyenlerden oluştuğunu dile getirdi. 

Şömine ve odun sobalarının yanı sıra parafin ocakları (petroleumkachels) satışlarında da artış olduğu belirtildi. 

30 üretici ve ithalatçı ile 105 kurulum şirketinin üye olduğu NKH Vakfı, Hollanda'daki (biyo)gaz, odun, pelet, elektrik ve biyoetanol gibi ürünlerin kullanıldığı ısıtma sistemlerinin sorumluluğu ve güvenliği üzerine faaliyet göstermekte. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.