Eyaletlerden açıklanan bilgiye göre; resmi adı Motorlu Taşıtlar Vergisi olan ve halk arasında “yol vergisi” olarak bilinen vergi miktarı bu yıl Groningen ve Drenthe eyaletleri dışında, tüm eyaletlerde nyaklaşık yüzde 10 oranında yükselecek.

Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2024: Hangi ülkede, nasıl ve nereden vinyet alınır? Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2024: Hangi ülkede, nasıl ve nereden vinyet alınır?

Eyalet Meclisleri tarafından belirlenen yol vergi miktarı her bölge için farklılıklar göstermekte. Vatandaşların ne kadar vergi ödemesi gerektiği, diğer hususların yanı sıra, aracın ağırlığına, yakıt türüne ve kişinin hangi ilde yaşadığına bağlı.

Eyaletler arasında en fazla artış Noord Holland eyaletinde oldu. Bu eyalette ek vergi yüzdesi
67,9'dan 77,4'e yükseldi.  Diğer bir yüksek artış yaşayan Zuid-Holland eyaletinde vergi oranı yüzde 98.7’ye çıktı.

En fazla yol vergisini Zuid-Holland ve Gelderland eyaletlerinde oturanlar ödüyor. 2024 yılında bu iki eyalette 1.200 kilogram ağırlığındaki benzinli bir otomobil için yol vergisi 716 euro olacak. Bir yıl önce bu rakam Güney Hollanda'da 668 euro, Gelderland'da ise 660 euroydu.

Kuzey Hollanda sakinleri benzer bir araba için 656 euro ödeyecek. Utrecht, Overijssel, Limburg, Noord Brabant ve Flevoland sakinlerinin ödeyeceği miktar ise 672 euro olacak.

Toplam 6,6 milyar euroluk yol vergi geliri
Yol vergisi Yol vergisi iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım Merkezi Hükümet tarafından alınan vergi, ikinci kısım ise eyaletlerin aldığı vergi.
 
Merkezi İstatistik Bürosu’na (CBS) göre, Merkezi hükümet ve eyaletler bu yıl motorlu taşıtlar vergisi üzerinden 6,8 milyar euro hazine geliri elde etmeyi planlıyor. Bu rakam 2023 yılına kıyasla yüzde 6,6 daha fazla.
 
Eyaletler 2023 yılına kıyasla yüzde 4'ün üzerinde bir artışla, yaklaşık 1,9 milyar yol vergisi toplamayı hedefliyor. Merkezi hükümet ise geçen yıla kıyasla yüzde 7,5 artışla 4,9 milyar euro hazine geliri elde etmeyi planlıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.