Atlas Araştırma tarafından her yıl yapılan ve 50 büyük belediyenin karşılaştırıldığı 2023 Belediyeler listesi yayınlandı. Amsterdam, yaşamak için en çekici şehir olarak bir kez daha liste başında yer alırken, listenin ikinci sırasında Amstelveen ve üçüncü sırasında ise Leiden geldi. 

Hollanda'nın beş büyük şehrinden Utrecht listenin dördüncü sırasında, Den Haag yedinci, Rotterdam sekizinci ve Eindhoven ise 26’ıncı sırada yer alıyor. Yeşil ile mavi dengesi açısından bakıldığında ise Arnhem ilk başta geliyor.

2023 Belediyeler listesi oluşturulurken şehir içinde ve yakınında yeşil alanlar ve su ile olan ilişkisinin yanı sıra iş imkanları, kültürel olanaklar gibi 50 farklı noktada karşılaştırmalar yapılıyor. 

Yeşil bitki örtüsünün su kaynaklarıyla birlikteliği açısından bakıldığında Hollanda'nın en büyük doğa alanı olan Veluwe'ye yakınlığı ile bilinen ve Gelderland eyaletindeki Arnhem şehri, aynı zamanda şehir içindeki “yeşil-mavi” dengesiyle de öne çıkıyor. “Yeşil – mavi” dengesinde Arnhem’i Zwolle ve Velsen şehirleri takip ediyor.

Atlas araştırmasına göre, insanlar sadece yeşil veya mavi alanlara sahip bir semtte oturmak yerine, kabul edilebilir bir seyahat süresi içinde geniş yeşil ve mavi alana sahip bir yerde oturmayı tercih ediyor. Başka bir değişle sadece yeşilin bol olduğu bir semt yerine orman ve kanal, nehir veya denize yakın yerlerde oturmayı istiyor. 

Araştırmacılara göre iklim değişikliği ve nüfusun yaşlanması da insanların çevresindeki 'yeşil ve mavi' dengesine olan dikkatini ve isteğini artırıyor. 

Atlas araştırmasına göre, iş imkanları, kültürel olanaklar, güvenlik ve eğitim gibi konularda Randstad bölgesindeki belediyeler listeyi domine ediyor.

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Red Morley Hewitt - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.