Hollanda’da her yıl yaklaşık 40 bin kişi kayıp olarak polis kaydına giriyor. Kayıp kişilerin yaklaşık yüzde 80’i birkaç saat içinde geri bulunsa da uzun süre kayıp listesinde kalanlar ve hala bulunamayanlar da oluyor.

Polis kayıtlarına göre şuanda hakkında kayıp ihbarı olan yaklaşık 1400 kişi ile ilgili hiçbir ipucuna ulaşılamadı ve bu kişiler hala kayıp listesinde yer alıyor.

RTL Editie’ye açıklama yapan eski Polis komiseri Sander Schaepman kayıp vakalarında ilk saatlerin çok önemli olduğunu, bu tür durumlarda başlatılan polis soruşturmasında öncelikle bir suçun işlenip işlenmediğinin belirlendiğini dile getirdi. 

Bir kişinin uzun süre kayıp olması onun bulunmayacağı anlamını taşımıyor. Çıkmayan candan ümit kesilmez atasözü de bunu gösteriyor. 

Örnek olarak Heerhugowaard’da iki ay boyunca kayıp olan 15 yaşındaki bir genç sağlıklı bir şekilde geri bulundu. Yine Emmen’da ikamet eden 44 yaşındaki Fiona 6 ay sonra, Limburg bölgesi Werres’de ikamet eden 13 yaşındaki Mees ve 17 yaşındaki Floor ise 7 yıl sonra geri bulundu.

Delil ve görgü tanıkları önemli
Bir kişinin yanına herhangi bir eşya almadan uzun süredir kayıp olması, polis için doğrudan bir “istem dışı kaybolma vakası” olarak değerlendirilmiyor. Schaepman bunun için deliller olması gerektiğini belirtirken, örneğin olayın görgü tanıkları veya olay yerinde bulunabilecek cam kırıkları gibi nesnelerin delil olarak işleme alındığını belirtiyor 

Polisin her kayıp vakası için yoğun aramaya girmediğini belirten Schaepman “geride kalanlar için çok korkunç bir durum olsa da geçerli delil olmadan tüm teşkilat harekete geçirilmez.” dedi.

Uzun süreli kayıp: Ercan Öztürk
Hollanda’da uzun süredir hakkında hiçbir ipucuna ulaşılamayan vakalardan bir tanesi de 2021 Mart ayında ortadan kaybolan 29 yaşındaki Ercan Öztürk dosyası

Ercan Öztürk 28 Mart 2021 Pazar günü saat 16.00 sularında Apeldoorn’daki evinden ayrılmış ve bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Polise göre Ercan, aynı gün akşamüzeri ebeveynlerinin Apeldoorn’daki evine yakın bir nokta olan Zuiderpark civarında bir kişinin arabasına bindi ve ikili Deventer istikametine doğru hareket etti. Ancak Ercan’ın Deventer’a varıp varmadığı hiçbir zaman öğrenilemedi.

Aradan geçen iki yıl içerisinde elde edilen bazı ipuçlarını değerlendirerek farklı noktalarda arama yapan polis henüz vakayı çözecek veya Ercan’a ulaşacak bir bilgiye erişemedi.

Ercan Ozturk

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.