Utrecht UMC hastanesi bünyesindeki Zehirlenme Merkezi'nin (NVIC) yıllık genel raporuna göre; 13 ila 17 yaş arasındaki gençler arasında, kasıtlı olarak aşırı ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesici ilaçları kullananların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

2022 yılındaki verilerden hazırlanan raporda, aşırı doz ilaç kullanan gençlerin sayısının 2020 yılına kıyasla yüzde 37, 2021 yılına göre ise yüzde 45’lik bir artış yaşadığı görülüyor. Geçen yıl aşırı ilaç kullandığı tespit edilen 1439 gencin kaydı bulunuyor.

Zehirlenme Merkezi’nin raporuna göre aşırı doz ilaç kullanımı 2020 yılı Temmuz ayından itibaren artmaya başladı ve en fazla artış 13 ila 15 yaş arası kızlarda görüldü. 

Raporda ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesici ilaçların yanı sıra 'benzodiazepin' adı verilen, uyuşturucu olarak kullanılabilecek sakinleştirici etkisi olan ilaçlarla zehirlenme vakalarında da bir artış olduğuna dikkat çekildi. Bu konuda geçen yıl toplam 195 bildirim alındığı kaydedildi. 

Geçen yıl toplam 45 bin 185 zehirlenme vakasının kaydedildiği belirtilen raporda, bu vakaların 9 bin 244'ünün ise bir hayvan tarafından yaşanan zehirlenme vakaları olduğu açıklandı.

Aşırı doz ilaç kullanımının dikkat çekici olduğunu belirten NVIC Başkanı, profesör ve toksikolog Dylan de Lange, artışı 'endişe verici' olarak nitelendirdi. Ancak UMC Utrecht çocuk ve genç psikiyatristi Bas Oude Ophuis, kasıtlı olarak aşırı dozda ilaç kullanımının, her durumda kişinin gerçekten ölmek istediği anlamına gelmediğini, bu durumun, gençlerin yaşadığı bazı sorunların bir göstergesi olabileceğini dile getirdi.

NVIC, tüm ülkeden zehirlenme vakası olan hastaları tedavi eden sağlık çalışanlarından gelen verileri topluyor, zehirlenme türlerini kaydediyor ve bu konuda tavsiyeler veriyor. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş