Kuru ve sıcak hava nedeniyle ülke genelinde su sıkıntısı yaşanıyor. Hükümet vatandaşlara su kullanımı konusunda daha tasarruflu davranmaya çağrı yapıyor. Uzmanlar bu konuda en iyi yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda ipuçları veriyor.

Vitens şirketi yetkilisi Anita Wassink ve Çevre Merkezi yetkilisi Suzanne Hoogers vatandaşların davranışlarında yapacağı bazı ufak değişikliklerle su tasarrufu sağlaya bileceğini belirtiyor. İki uzmanın verdiği öneriler şu şekilde:

Duş süresini kısaltın
Vitens şirket sözcüsü Anita Wassink duş süresinin kısaltılmasının iyi bilinen bir ipucu olduğunu ancak göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtirken, sürenin kısaltılması ile su kullanımının da azalacağına dikkat çekti. Her duş alındığında ortalama olarak 8,3 dakika harcandığını ve bu süre içinde 70 litre su harcandığını belirten Wassink “Eğer suyu 1 dakika erkenden kapatırsanız kişi başında yaklaşık 42,5 litre su tasarrufu sağlarsınız” dedi.

Çevre Merkezi yetkilisi Suzanne Hoogers ise buna ek olarak duş başlıklarının ekonomik modelleri ile değiştirilmesinin su tasarrufunda büyük etkisi olduğunu kaydetti. Normal bir duş başlığı dakikada yaklaşık 9 litre ve bir yağmurlama duş başlığı ise yaklaşık 16 litre su kullandığını belirten Hoogers, "Su tasarrufu sağlayan bir duş başlığı yaklaşık yüzde 20 daha az su kullanır. Yağmurlama tepe duş sistemiyle karşılaştırıldığında bile yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağlar." dedi. 

Kullanma suyunu depolayın
Birçok kişi, duşa girmeden önce sıcak su gelene kadar musluğu açık tutuyor. Bunun çok normal bir davranış olduğunu belirten Hoogers, ancak akan bu suyun örneğin bir kovada biriktirilmesi ile başka amaçlar için kullanılabileceğini belirtiyor. Örnek olarak biriken su ile çiçekler sulanabilir veya tuvaletin sifonunu çekmek yerine bu su kullanılabilir.

Hoogens bulaşıkları elde yıkamak ile bulaşık makinesini çalıştırmak arasında su kullanımı açısından bir fark olmadığını belirtirken, her iki durumda da yaklaşık 10 litre su kullanıldığını kaydetti. Hoogers, "Bulaşık makinenizi yalnızca tamamen doluyken kullanmak akıllıca olur. Eko modunda çalıştırın. O zaman standart bir programa göre yaklaşık yüzde 25 ila 30 daha az su kullanırsınız" dedi.

Günün en sıcak saatinde bahçenizi sulamayın
Hoogers yıllık olarak bahçe sulama için yaklaşık 1100 litre su kullanıldığını belirtirken bu konuda da daha akıllıca davranılması gerektiğine dikkat çekti. Belçika'da bahçeyi sulamak için kuyularda toplanan yağmur suyunun kullanıldığını belirten Hoogers, ülkede 2004 yılından bu yana mecburi olarak yapılan her binanın en az 5000 litrelik bir depolama alanına sahip olduğunu belirtti.

Hoogers Hollanda’da böyle bir zorunluluk bulunmadığını ve ortalama 6000 litrelik bir yağmur suyu deposunun maliyetinin 8000 euroyu geçtiğini kaydetti. Böyle bir su depolama alanı için devlet desteği almak mümkün değil ancak işletmeler (örneğin kamp yerleri) belediyelere sübvansiyon başvurusu yapabiliyor.

Bahçenizi sabah veya akşam saatlerinde sulayın diyen Wassink ise “eğer bitkileri öğle sıcağında sularsanız bu su sadece buharlaşır. Bu nedenle güneş doğmadan veya battıktan sonra bir anı sulamaya ayırın ve mümkün olduğunca köklere yakın mesafeden sulayın. Böylelikle su israfını da engellemiş olursunuz” dedi.

Yağmur suyu biriktirme yöntemi: Varil
Bahçenizde yağmur suyunu kuyu veya tank dışında başka şekillerde de biriktirebilirsiniz. Drenaj borusunun altına yerleştirilecek bir varil sayesinde oluktaki su doğrudan kanalizasyona akmak yerine varilde toplanabilir. Bu suyu da daha sonra bahçe sulamasında veya arabayı yıkarken kullanabilirsiniz.

Hoogers bahçeler için bir ipucu daha veriyor: Bahçedeki yer karolarını azaltın. Gittikçe daha kurak yazlar ve aynı zamanda aşırı derecede şiddetli yağışlar alıyoruz. Bahçede çok sayıda yer karosu varsa, su toprak tarafından düzgün şekilde emilmez. Bitkiler suyun toprakta daha iyi kalmasını sağlar. Yağmur suyunu depolarsanız, kurak dönemlerde su tasarrufu da yaparsınız. Sonuçta, bahçenizi içme suyu ile sulamak zorunda değilsiniz.”

Foto: Filip Urban - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın