NOS ve Nieuwsuur tarafından yapılan araştırmada, UWV'nin işsizlik ödeneği (WW) alan kişileri hukuksuz şekilde takibe aldığı ortaya çıktı. UWV'nin risk taraması' olarak adlandırdığı sistemde, WW ödeneği alan kişilerin izinsiz olarak yurt dışında kalıp kalmadıklarını görmek için yasa dışı bir şekilde verileri toplandı.

Araştırmada ortaya çıkan yönteme göre; UWV.nl ve Werk.nl'de sitelerine giriş yapan kişilerin IP adresleri takip edilerek analiz edildi. Bu kişileri takip edebilmek için gerekli çerezler yerleştirdi.

UWV'nin birisinin yurtdışında olup olmadığını kontrol etmek için kullandığı bu yöntem, gizlilik yasasının ilkelerine aykırı. Hollanda Veri Koruma Kurumu (AP), UWV'nin hukuksuz yöntemi hakkında açıklama yapmasını istedi.

Araştırmaya göre bu sistem sayesinde 3600 soruşturma başlatıldı, 460 dosyada ödenek miktarında düzeltme yapıldı, bazı kişilere ceza verildi. 

UWV: Çok üzücü bir durum
Kurum tarafından yapılan açıklamada, yaşanan durumdan dolayı özür dinlendi. Açıklamada "Bunun için çok üzgünüz. Kendimiz için yüksek standartlar belirliyoruz ve önce insanlara güvenmenin önemli olduğuna inanıyoruz. Yine de bir şeyi gözden kaçırmamız çok üzücü" şeklinde ifade kullanıldı.

UWV, 'risk taraması' sisteminin daha önce kapsamlı bir şekilde test edildiğini ve her testten başarı ile geçtiğini belirtiyor. Ancak kuruma göre, şuanki bilgiler bir hata yapıldığını gösteriyor.

UWV'ye sistem için uyarı verilmiş
Araştırmada ortaya çıkan bilgiye göre, yasadışı veri toplama sistemi, hükümetin daimi hukuk firmasının acil tavsiyesi üzerine ancak bu yılın başında gizlice durduruldu.

UWV'nin uyguladığı yasa dışı yöntem için özellikle Hollanda Veri Koruma Kurumu'ndan yüklü bir ceza alabileceği ve ceza miktarının 20 milyon euroya kadar çıkabileceği belirtiliyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran