Seçim Konseyi tarafından açıklanan sonuçlara göre Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) mecliste 37 sandalye alarak, en büyük grubu oluşturdu.

Konsey açıklamasında;  İşçi Partisi ve Yeşil sol koalisyonunun (GroenLinks-PvdA) 25 sandalye alarak Meclis’teki ikinci büyük grubu oluşturduğu belirtildi. Bunu 24 sandalye ile Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi  (VVD) ve 20 sandalye ile Pieter Omtzigt'in lideri olduğu ve ilk defa seçimlere katılan, Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) takip etti. Demokratlar 66 (D66) partisi 160 eksik oy nedeniyle 9 sandalyede kaldı.  

Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) 7 ve Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ise 5 sandalyede kaldı. Demokrasi Forumu (FvD), Hayvanlar İçin Partisi (PvdD) 9, Hristiyan Birlik (CU), Reformcu Devlet Partisi (SGP)ve DENK 3'er sandalye alabildi. Volt'un 2 ve JA21 ise 1 sandalye sahibi oldu. 

BIJ1 ve 50PLUS Meclis'teki koltuklarını kaybetti.

Dört belediye tekrar sayacak
Tüm belediyeler oyları saydı ve sonuçları bildirdi. Sadece 4 belediyenin oylarını yeniden sayılma ihtimalinin olduğu belirtildi. Konsey bugün yapacağı toplantıda buna karar verecek.

Katılım oranı yüzde 77,7
Bu yıl 13.5 milyon kayıtlı seçmenden, 10.4 milyonu oy kullandı. Katılım oranı 77.7 olarak gerçekleşti.

Yurtdışından katılın yüzde 65
Yurtdışındaki seçmenler arasında GroenLinks-PvdA’ya verilen oyların yüzde 23,3 ile en fazla olduğu görüldü. VVD oyların yüzde 17.4'ünü alarak ikinci olurken, NSC yüzde 12.1 ile onu takip etti. D66 yurt dışında önemli ölçüde oy kaybetti ve yurt dışı oyları açısından yüzde 6'nın biraz üzerinde oy alabildi. 

Yurtdışında yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip toplam 107 bin 669 Hollanda vatandaşının yüzde 65'i oy kullandı. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.