Perşembe günü Konut Bakanı Hugo de Jonge ve Woonbond arasında varılan anlaşmaya göre; önümüzdeki dönem içinde sosyal konut kiralarında bir kereye mahsus indirim uygulanmasına karar verildi. Bunun yanı sıra on binlerce sosyal konut inşasına başlanması konusunda anlaşmaya varıldı.

Görüşme sonrasında yapılan açıklamada, uygulanacak  kira indiriminin, en düşük gelirli vatandaşlar için uygulanacağı belirtildi. Buna göre sosyal asgari düzeyin yüzde 120'sinden az geliri olan haneler kira indiriminden faydalanacak. 

Bu hesaplamaya göre yaklaşık olarak 510 bin hanenin kirasında indirim yapılacağı tahmin ediliyor.

Kira artışları ‘cao’ maaşlarına endekslendi
Bakan De Jonge ve Woonbond arasında yapılan görüşmede yıllık sosyal konut kira artışının enflasyon yerine toplu iş sözleşmesi (cao lonen) maaşlarına bağlı olarak artırılmasına karar verildi. 

Başka bir değişle; enflasyona bağlı kira artışına son verilmesi, özellikle yılın ilk iki çeyreğinde görlen oldukça yüksek enflasyon değerleri açısından bakıldığında, kiracıların yüzünü güldürecek bir gelişme oldu. 

Kararlaştırılan sisteme göre, kiralar bundan böyle toplu iş sözleşmelerinde kararlaştırılan ortalama ücret artışından (yüzde 0,5) daha az olacak. Yani kira artışı, maaş artışının altında kalacak. 

2030’a kadar 300 bin yeni konut inşa edilecek
Bakan ve konut kooperatifleri arasında varılan anlaşmada daha fazla sosyal konut inşa edilmesine de karar verildi. 

Anlaşmaya göre konut birlikleri her yıl 30.000 yeni konut inşa etmek zorunda. Bu şekilde önümüzdeki on yıl içinde 250 bin konutun inşa edileceği tahmin edilmekte.

Bunun dışında 2030 yılından önce, kira bedelleri 850 euro ile 1000 euro arasında olan, 50 bin yeni ‘orta ölçekli kiralık ev’ inşa edilecek. Sosyal konutlardan bu evlere taşınmak isteyen kiracılara öncelik verilecek.

Yeni yapılacak 300 bin sosyal konutun hangi bölgede yapılacağı ise bu yılın sonunda netleşecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın