Hollanda'da devam eden sosyal konut krizi bekleme sürelerini de artırdı. Kamu yayıncısı NOS tarafından Hollanda'nın en büyük belediyeleri arasında yapılan bir araştırmaya göre, ülke genelinde ortalama bekleme süresi 7 yıl, bazı kentlerde ise 19 yıla kadar çıktı. Amsterdam'da ortalama bekleme süresi çevre belediyelere kıyasla çok daha düşük, yaklaşık 12,5 yıl. Utrecht’te 11 yıl ve Rotterdam’da ise 2,5 yıl olarak görülüyor.

Başkentte çevre belediyelere kıyasla nispeten daha fazla sosyal konut bulunması bekleme süresini kısaltıyor. Ancak Amstelveen ve Haarlemmermeer belediyelerinde sosyal konut kiralamak isteyen bir kişi 19 yıla kadar beklemek zorunda kalıyor. Enschede'ye taşınanlar ise ortalama 6 ay içinde kiralık bir sosyal konut bulabiliyor.

Konutların yüzde 27’si önceliği olanlara veriliyor
Büyük belediyelerdeki boş sosyal konutların dörtte birinden fazlası (yüzde 27) geçen yıl “önceliğe sahip” kiracılara verilmiş durumda. Bunun yanı sıra kiraya verilecek sosyal konutların yüzde 8'i, “statü sahipleri” olarak bilinen oturma izinli sığınmacılara tahsis edilmiş.

Önceliği olan kişilere tahsis edilen sosyal konutlar hususunda belediyeler arasındaki farklar oldukça büyük. Örneğin Almere'de yeni kiralanacak konutların yüzde 49'u önceliği olan kişilere giderken, Rotterdam’da yüzde 32’si, Eindhoven’de yüzde 21 ve Emmen’da yüzde 11’i bu kişilere veriliyor. Enschede'de bu oran yüzde 3 civarında. 

Kimlere öncelik veriliyor?
Örneğin boşanmış ve küçük çocuğu olanlar, bir GGZ kurumunda kaldıktan sonra bağımsız yaşamaya geri dönenler ya da eski evleri yıkılacak olan kişiler ev bulma konusunda önceliğe sahip kişiler olarak görülmekte. Aynı zamanda, yerel yönetimin şehirde olmasını istediği ve aksi takdirde ev bulamayacak olan öğretmen veya hemşireler de bu kapsamda. Statü sahipleri de büyük şehirlerdeki yüzde 27'lik öncelikli kiracılar arasında sayılmakta.

Amstelveen ve Haarlemmermeer
Araştırma şirketi Atlas'a göre Amstelveen şu anda Hollanda'da konut baskısının en yüksek olduğu belediye. Burada talep edilen konut sayısı mevcut arzdan yaklaşık yüzde 50 daha fazla.

Amstelveen'deki evsizler son 10 yıldır geçici olarak eski Olmenhof yaşlılar merkezinde kalabiliyordu, ancak gelecek yıl Nisan ayından önce buradan ayrılmak zorundalar. Konut aramaya yeni başlayanlar şimdi belediyeden öncelik istiyor, ancak belediye bunu karşılayamayacağını belirtiyor.

Amstelveen Belediyesi 2023-2030 vizyonunda konutların gerçekten ihtiyaç olan bölgelerde inşa edileceğini duyurdu, yeni inşaat projelerine daha fazla sosyal kiralık konut ve ev sahibi tarafından kullanılan ev eklemek istediğini belirtti. Haarlemmermeer Belediyesi de daha fazla "uygun fiyatlı konut" inşa etmeyi planlıyor. Örneğin Hoofddorp tren istasyonu çevresinde, önümüzdeki yıllarda çoğunlukla yaşlılar, konut aramaya yeni başlayanlar ve daha küçük haneler için 10 kadar konut inşa etmek istiyor. 

Yeni puan sistemi
Bu yıl on dört belediye, sosyal kiralık konut tahsisi için 'acil arayanların' daha kısa sürede sosyal kiralık konut bulmalarına yardımcı olacak yeni bir puan sistemini uygulamaya koydu. Bu sistemde ev arayanlar bekleme puanı, durum puanı ve arama puanı 'kazanabiliyor'. Amstelland ve Haarlemmermeer de bu sisteme katılıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş