Sağlık sigortası primlerini ödeyemeyerek borçlu konumuna düşen kişilerin sayısı yüzde 17 arttı. Yılın ilk 9 aylık diliminde icra bürolarına devredilen dosya sayısı yaklaşık 320 bine çıktı.

ABN AMRO bankasının Ekonomi Ofisi tarafından icra bürolarının (Incassobedrijven) kayıtlarına dayanarak yapılan bir analize göre, sağlık sigortası primini ödeyemediği için borçlu konumuna düşen ve dosyası tahsilat bürosuna aktarılan kişilerin sayısında artış görülüyor. 

Rietman: Enflasyonun etkisi ortaya çıkmaya başladı
Yapılan analizde bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 320 bin kişinin dosyasının sigorta şirketi tarafından icra bürosuna devredildiği belirtiliyor. ABN ekonomistlerine göre, bu yıl tahsilat bürosuna devredilen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı.

ABN AMRO ekonomisti Piet Rietman borçlu sayısındaki artışa yönelik ortaya çıkartılan rakamlara yönelik yaptığı yorumunda artan enflasyona işaret etti ve “Enflasyon kaynaklı borçlanmanın ilk işaretleri ortaya çıkmaya başlıyor.” şeklinde ifade kullandı.

Van Leeuwen: Daha önce bir borç tahsilat şirketiyle hiç teması olmamış kişiler
Tahsilat ve İcra Ofisi Flanderijn yapılan bu analizi kendilerine aktarılan dosya sayılarında da gördüğünü belirtiyor. Flanderijn direktörü ve aynı zamanda icra memuru olan Michel van Leeuwen, sağlık sigortası prim borcu nedeniyle gelen dosya sayısının, geçen yıla göre yüzde 10 ila 15 arttığını belirtti. 

Van Leeuwen bu yıl borçlu profilinin de değişmeye başladığını kaydetti. Van Leeuwen borçlular arasında son zamanda daha sık olarak “ortalama veya ortalamanın üzerinde kazanan ve daha önce bir borç tahsilat şirketiyle hiç teması olmamış” kişilerin dosyaları ile karşılaştığına dikkat çekti.

Taksitlendirme seçeneği olanağı
Sigorta şirketi VGZ tahsilat bürosuna devredilen dosya sayısının geçen yıla göre yüzde 34 arttığını belirtirken, CZ, Menzis ve Zilveren Kruis şirketleri böyle bir artış görülmediği açıklamasında bulundu. Ancak CZ son zamanlarda müşterilerden, prim ödemelerinde taksitlendirme seçeneği olup olmadığı yönünde çok fazla başvuru geldiğini söyledi.

DSW’de aynı CZ gibi prim borçlarını taksitlendirmek isteyenlerin sayısında artış olduğunu belirtti. Şirket ağustos ayında bu taleple başvuru yapanların sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttığını belirtiyor. Şirket yetkilisi buna karşı icra bürolarına devredilen dosya sayısının artmadığını çünkü DSW’nin müşterilerin geciken ödemelerinde yardımcı olabilmek için elinden geleni yaptığını söylüyor.

Sağlık sigorta primini 6 ay boyunca ödemeyen bir kişi öncelikle Merkezi İdare Ofisi’ne (Centraal Administratie Kantoor – CAK) yönlendiriliyor. CAK'ya göre de henüz borçlu sayısında bir artış belirtisi yok, ancak bu dikkate alınan bir olasılık.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.