Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA PFAS konusunda bir uyarı yayınladı. Hobby olarak tavuk besleyenlerin bu yumurtaları tüketmemesini ve diğer vatandaşların da hobby tavukçuluğundan elde edilen yumurtaları satın almaması tavsiyesinde bulundu. NVWA tavsiyesinde hobi olarak yapılan tavukçuluktan elde edilen yumurtalarda yüksek konsantrasyonlarda PFAS içerebildiği ve bunun kaynağının bulunamadığı vurgulandı.

NVWA, Beslenme Merkezinden tüketicileri riskler konusunda bilgilendirmesini istemiş bu konuda bakanlığa tavsiyede bulunmuştu. Merkezin yaptığı incelemede, süpermarketten, özel dükkanlardan veya pazardan alınan yumurtaların en güvenli seçim olduğu ortaya çıktı. NVWA, bu bilgiye dayandırdığı tavsiyesinde, hobby olarak yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar yerine market, dükkan ve pazarlardan alınan yumurtaların tüketilmesini önerdi.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Zuid Holland eyaletinde Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht ve Molenlanden bölgelerinde 30 farklı noktadan alınan yumurtalar incelendi ve yumurtaların %75'inden fazlasında yüksek düzeyde PFAS bulundu.

Floropolimerlerin üretildiği Dordrecht'teki kimya şirketi Chemours'un yakınlarındaki yumurtalarda aşırı PFAS konsantrasyonları olduğuna dair uzun süredir raporlar bulunmakta. 

NOS iki ay önce kendi araştırmasını yayınladı ve araştırılan 12 yerin altısında Dordrecht bölgesinin çok dışındaki hobi tavuklarının yumurtalarında da PFAS bulunduğunu ortaya çıkardı. Utrecht, Friesland ve Limburg'da konsantrasyonlar AB'nin sorumlu kabul ettiğinden daha yüksekti.

PFAS nedir, sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?
PFAS, doğal yolla çevrede oluşmayan kimyasallar için kullanılan toplu bir terim. Diğer şeylerin yanı sıra su tutmayan giysiler veya kızartma tavalarının yapışmaz kaplamaları gibi farklı yerlerde kullanılıyor.

PFAS'ın karaciğer ve bağışıklık sistemi üzerinde zararlı etkileri olabileceği, kolesterol seviyelerini artırabileceği ve üreme ile doğmamış çocuğun gelişimini etkileyebileceği belirtiliyor. Bazı PFAS maddelerinin kanserojen olabileceği düşünülüyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı Avrupa'da 10 bin euronun üzerindeki nakit ödemeler yasaklandı

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.