Önümüzdeki yıl çalışanları da sevindiren gelişmeler var. Asgari ücretin artırılması ve vergi miktarlarındaki indirim çalışanların maaşlarına az da olsa zam olarak yansıyacak.  Ortalama düzeyde bir maaş ayda 91 euro artacak.

Önümüzdeki yıl, Hollanda Merkezi Planlama Bürosu (CPB) tarafından belirlenen ve siyasi kararların (örneğin vergilendirme gibi) alınmasında, özellikle çalışanlar için referans niteliği taşıyan “modaal gelir” düzeyi, 91 euro artacak.

Başka şirketler için bordro işlemleri yapan ve bu nedenle ayda yaklaşık 1,2 milyon çalışanın maaş bordrolarını işleyen ADP şirketine göre, aylık geliri modaal düzeyde (3086 euro) olan bir çalışanın maaşı, 2023 yılında yüzde 3,7 artacak.

ADP hesaplamasına göre aylık artış şu şekilde:inkomen uitkering sonhaber-1ADP'nin uyarısı
ADP'den Dik van Leeuwerden yukarıdaki rakamlara yönelik iki önemli uyarı da bulunuyor:

  • Enflasyon yüksek olmaya devam ettiği için maaşlardaki artış tüm mali endişeleri bir anda çözmeye bilir
  • Bunun yanı sıra verilecek toplu iş sözleşmesi kararı ile daha fazla maaş artışı alma olanağı olabilir.

Yol ve evden çalışma yardımı
ADP’ye göre çalışanları sevindirecek bir diğer konu ise işverenin vergiden muaf olarak ödeyeceği yol ve evden çalışma yardımını artırma imkanının olması. (Elbette bu değişikliği yapmak, işverenin inisiyatifinde olan bir konu.)

  • Ev – iş arası yol masrafı olarak kilometre başına ödenen 0,19 euroluk ödenek miktarı, önümüzdeki yıl 0,21 euroya çıkartıldı. 
  • Evden çalışana ödenen masraf bedeli, 2 eurodan 2,15 euroya çıkartıldı. 

Maaşların artmasının nedeni
Yeni yıldan itibariyle maaşlarda görülecek zammın bir nedeni maaşlara uygulanan kesintilerde indirime gidilmesi. Gelir vergisi için kesilen miktarlarda yapılan indirim, maaşların da artmasına neden oldu.

Bunun yanı sıra asgari ücretlere yapılan yüzde 10,15’lik zam başta düşük ücret alanlar olmak üzere birçok kişinin eline geçecek miktarın artmasını sağladı. 

2024’yılında yürürlüğe girecek olan yeni sistemde maaşlara ek zam yapılacak. 2024 yılından itibaren “aylık asgari ücret” yerine “saatlik asgari ücret” sistemine geçecek. Buna göre şuanda aylık maaş haftada 40 saat çalışmayı temel alırken, yeni sistemde haftada 36 saat çalışma üzerinden hesaplama yapılacak.

2023 yılında asgari ücret ve diğer ödenek miktarlarına yapılacak zam miktarları için:
Hollanda’da 2023 yılı asgari ücret belli oldu
Hollanda'da 2023 AOW, WIA, WW ve diğer ödenek miktarları belli oldu

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Scott Graham - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.