Hollanda’da nüfus yaşlanıyor. Yaşlanma ile birlikte bazı hastalıklarda vaka sayıları artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki on yıl içinde kanser hastalarının sayısı nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak artacak. Şuanda yaklaşık 800 bin kişinin ya kanser hastalığı geçirdiği veya şuanda kanser hastası olduğu belirtilen Hollanda Entegre Kanser Merkezi (IKNL) raporuna göre, 2032'de sayı 1,4 milyona kadar çıkacak.

Hollanda Entegre Kanser Merkezi (IKNL) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2019 yılında Hollanda’da 118 bin kişi kanser hastası olduğunu öğrendi ancak bu sayı 2032 yılında 156 bine kadar çıkacak. Kurumun hazırladığı rapora göre yaşlı nüfusun artması tahmin edilen bu yükselişin de ana nedeni olacak.

Yapılan hesaplamada yaygın görülen bir cilt kanseri türü ve meme kanserinin bir ön aşamasının da aralarında olduğu bir dizi kanser türünün araştırmaya dahil edilmediğini belirten IKNL, buna rağmen 2032 yılına kadar her saat ortalama 18 kişiye kanser tanısı konulacağı tahmininde bulundu.

Hollanda'da giderek yaşlı nüfus sayısı artıyor. Kanser riskini artıran faktörler arasında sigara içmek, alkol kullanımı, aşırı kilo ve egzersizlik kanser riskinin artmasına en fazla etki eden alışkanlıklar olsa da “yaşlanmak” da riski artıran bir durum olarak görülüyor. 

Kanser Merkezinin araştırmasına göre önümüzdeki on yıl içinde en fazla artış görülecek kanser türü, yüzde 40 artışla cilt kanseri vakalarında ortaya çıkacak.  IKNL, özellikle güneş ve bronzlaşma merkezlerinde aşırı miktarda UV ışınlarına maruz kalmanın, önümüzdeki yıllarda daha fazla cilt kanseri vakasının oluşmasına etki edeceğini belirtiyor.

Kurum raporuna göre aşırı kilolu olmak da daha fazla insanın karaciğer, böbrek veya safra kanalı kanseri ile karşı karşıya kalacağı gerçeğini göstermekte. IKNL’ye göre 2032 yılına kadar her 13 kişiden biri ya bu türden bir hastalık geçirmiş veya yakalanmış olacak.

Kanser vakalarının artacağını belirten IKNL buna karşı erken tanı ve tedavi yöntemlerinin de geliştiğini ve bu sayede “kanserden ölme” olasılığının da düştüğünü belirtiyor. 

Vaka artışı farklı bir problemi de yaratıyor
Kanser vakalarının artması beraberinde farklı bir problemi de getiriyor. Kanser teşhisi sayısındaki artışın, halihazırda yeterli personel bulunmayan sağlık sektörüne önemli bir yük getireceği belirtilen raporda, hastaların kronik yorgunlukla da baş etmek zorunda kalabileceği ve kısmen veya tamamen iş göremez hale gelebileceğine vurgu yapıldı. IKNL’ye göre sonuç olarak, bu kişiler daha fazla maddi sıkıntıya da düşebilir.

Önüne geçmek imkansız ama riski azaltabilirsiniz
IKNL merkezi, yaşlanma sürecinin tüm hızıyla devam ettiğini ve kanser teşhisi sayısındaki artışın artık önlenemediğini düşünüyor. Bunun yanı sıra kişilerin önceden sigara içmesi veya sağlıksız yaşamasının da önlenemeyeceğini belirten merkez, olası kanser riskini azaltmak için yine de sigarayı bırakmak, daha sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek veya fazla kilolardan kurtulmak gibi yöntemlerle risk düzeyini birazda olsun azaltabileceğini belirtiyor.

Foto: Ulusal Kanser Enstitüsü - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.