Trimbos Enstitüsü istisnai bir durum olan “Kırmızı Alarm” uyarısı yaptı. Kurum, birkaç haftadan beri dolaşımda olan ecstasy (xtc) hapları konusunda uyarı yayınladı. Enstitü; bu hapların ölümcül etkisi olabilecek derecede çok yüksek miktarda MDMA içerdiği ve kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Enstitü açıklamasında, hapların dikdörtgen şeklinde, bej-altın renginde ve üzerinde iç içe geçmiş dört daire olan “Audi” logosu bulunduğu belirtildi.

Trimbos, Kasım ayının sonundan bu yana bu haplardan üç tanesinin test edildiğini açıkladı. Haplardan ikisi Kuzey Brabant'taki, biri de Utrecht eyaletindeki laboratuarlarda test edildi. Haplar 300 miligramdan fazla MDMA içeriyordu. Trimbos'a göre ortalama bir ecstasy hapı yaklaşık en fazla 136 miligram MDMA içermesi gerekmekte 

Trimbos yayınlanan “Kırmızı Alarm” uyarısıyla mümkün olduğunca çok insana ulaşmayı ve bu haplarla ilgili olayların sayısını en aza indirmeyi amaçlıyor. 

Bu hap nedeniyle henüz hasta olduğu bilinen kimse yok
Trimbos'un bildirdiğine göre, henüz haplardan dolayı hastalanan kimse olmadı. Ancak büyük miktarda MDMA vücudun aşırı ısınması ve susuz kalmasına neden olduğu için ölümcül sonuçlar doğura biliyor.

Trimbos koordinatörü Laura Smit-Rigter  vücudun aşırı ısınmasında neler olabileceğini şu şekilde örnekliyor: "Özellikle bir festivalde aşırı ısınma ve dehidrasyonu hemen fark edemezsiniz. Aşırı ısınırsanız, mümkün olan en kısa sürede soğumanız gerekir, aksi takdirde böbrekleriniz ve karaciğeriniz gibi organlar iflas eder. Eğer çok geç kalırsanız, bu süreci tersine çeviremezsiniz ve ölürsünüz" 

Trimbos Enstitüsü, daha önce yapılan uyarılarda son derece tehlikeli ilaçların bir ay içinde piyasadan kalkmasını sağladığı için, son uyarının da bu şekilde bir efekt yaratabileceğini tahmin ediyor.

audi-6-beigegoud-ZEER-HOOG-GEDOSEERD_7-dec-2023-768x742

MDMA ve XTC nedir
Kimyasal bileşimi 3, 4-metilendioksimetamfetamin olan mdma, genellikle hap formunda alınır ve saf olması beklenir. Ecstasy (ekstazi) ise, mdma'in amfetamin ya da kafein gibi katkılarla kimyasal değişikliklere uğratılmış halidir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş