Artan korona vaka sayılarını ve kısıtlı kapanma tedbirlerinin şuandaki durumun düzelmesi için yeterli olmadığını belirten hükümet, daha sıkı önlemler ve hatta okulların kapanmasını görüşüyor.

Cuma günü yapılacak basın toplantısında netleşecek olan yeni ek kurallar öncesinde, ‘ilk ve orta dereceli okulların birkaç haftalığına kapatılması’ hem siyasiler hem de ebeveynler arasında tartışma konusu oldu. 


OMT’den acil tavsiye istendi 

Dün öğle saatlerinde Başbakan Mark Rutte, Adalet ve Güvenlik Bakanı Ferdinand Grapperhuis ve OMT Başkanı Jaap van Dissel ile bir araya gelen Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, mevcut korona tablosunun kötümser ve endişe verici olduğunu dile getirdi. 

De Jonge “Son iki günde 700'den fazla kişi hastaneye yattı.  Bu çok yüksek. Bir değişim görmemiz gerekiyor. Ya da bu değişime zorlamalıyız.” dedi. Bakan, artan vaka sayıları nedeniyle sıkı karantina kurallarının kaçınılmaz bir duruma geldiğini belirtirken, ek önlemler için Hükümet Salgın Yönetim Ekibi (OMT)’nden acil tavsiye istenildiğini açıkladı.


OMT içinde de fikir ayrılıkları yaşanıyor

Okulların uzun süreli kapatılma konusu OMT’nin vereceği tavsiyeye ve meclisin bu önlemi almaya ne kadar hazır olduğuna bağlı. Ancak okulların kapatılması konusunda OMT içinde de fikir ayrılıkları yaşanıyor.

“Okullarda iki hafta çevrimiçi derslere devam etmenin, bulaş riskini hızla kontrol altına almaya yardımcı olur” düşüncesini benimseyen yetkilile, aynı zamanda çocukların zaten evde oturmaktan zarar gördüğü endişesini de taşıyor.

OMT başkanı Jaap van Dissel’a göre mümkün olduğunca okullar açık kalmalı.  Yoğun bakım doktoru ve OMT üyesi Diederik Gommers’a göreyse, sağlık hizmetlerindeki durum çok vahim ve ülkede okulların kısa bir süreliğine kapatılması da dahil olmak üzere sıkı bir sokağa çıkma yasağı getirilmesi gerekiyor.  

Sağlık Bakanının istediği gibi, Hollanda'daki yoğun bakım yatak sayısını artırmanın mümkün olmadığını belirten Gommers, bir çok sağlık personelinin evde korona rahatsızlığı geçiren  çocukları ile birlikte kalmak zorunda olduğunu belirtti. 

Gommers’a göre yoğun bakımda korona hastaları için ayrılacak yatak sayısı en fazla 650 olabilir, bu sayının bir fazlası artık “kara kod” anlamına gelir.


Ebeveynler okulların kapanması yerine sıkı önlemler istiyor

Siyasiler ve uzmanlar ekstra önlemler ve okulların kapanması üzerine tartışırken, ebeveynler okulların kapanmasını önlemek için eğitimde katı kuralların getirilmesini savunuyor.

Ebeveynler & Eğitim kuruluşunun 2000'den fazla ebeveynle yaptığı bir ankete göre ebeveynlerin çoğunluğu (yüzde 60), çocuklarının okulda enfeksiyon kapma riskinden endişe duyuyor. 

Kuruluş, okulların yarısından fazlasının (yüzde 57) velilerin binaya girmesine izin vermediğini ve okulların neredeyse yarısının soğuk algınlığı olan çocukları dahi binaya almadığını belirtiyor. 

Anket sonuçlarına göre velilerin sadece yüzde 30'u okulun geçici olarak kapatılmasından yana. Ayrıca veliler; okullarda korona giriş belgesi uygulamasına veya ortaöğretimde derslerin tekrar yarıya indirilmesine destek vermiyor.

Bununla birlikte, ebeveynlerin en fazla desteklediği önlemler arasında “ebeveynlerin okul binalarına alınmaması, daha sıkı karantina politikası, maske takma zorunluluğu ve kendi kendini test etme” geliyor. Ayrıca öğretmenlerin destekleyici aşılarda (boosterprik) öncelik hakkı alması gerektiği de vurgulanıyor.

İçinde bulunduğumuz öğretim yılında çocukların neredeyse yüzde 70'i korona nedeniyle dersleri kaçırdı. Bu çocukların çoğu ya öğretmenlerinin korona nedeniyle derslere ara ermesi veya kendilerinde oluşan korona benzeri semptomlar nedeniyle evde kalmak zorunda kaldı. Tüm sınıfın evlere gönderildiği durumlar da yaşandı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU