Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Bütçe gününde açıklanan ancak ev doktorlarının onay vermediği “Entegre Sağlık Anlaşması”nda (het Integraal Zorgakkoord -IZA) son aşamaya gelindi.  Ulusal Pratisyen Hekimler Derneği (LHV) aylardır sürüncemede kalan anlaşmaya onay verdiğini açıkladı. Bakanlık bu onayla birlikte artık sağlık alanında gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini ve “ödenebilir, erişilebilir ve sürdürülebilir” sağlık hizmeti için harekete geçilebileceğini açıkladı. BM Sigortam Müdürü Mehmet Keskin, anlaşmanın içeriğini ve önemini Sonhaber’e değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Ernst Kuipers, LHV’nin IZA’ya onay vermesinden memnuniyet duyduğunu belirttiği açıklamasında, şunları dile getirdi: “Pratisyen hekimler sağlık sistemimizde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, LHV'nin Entegre Sağlık Anlaşması planlarına da katılmaya karar vermiş olmasından memnunum. Son aylarda atılan adımlar nedeniyle LHV, IZA'daki anlaşmaların uygulanmasına yeterince güven duymaktadır. Tüm taraflarla birlikte çalışarak, şimdi ve gelecekte sağlık hizmetlerini erişilebilir, uygun fiyatlı ve kaliteli tutmak için gerekli çözümleri bulabiliriz.” 

Sağlık Bakanlığı ile Hollanda’daki dört sigorta şirketi arasında gerçekleşen Entegre Sağlık Anlaşması’nın amacı “ödenebilir, erişilebilir ve sürdürülebilir” sağlık imkanı sağlamak. Geçtiğimiz yıl Ulusal Pratisyen Hekimler Derneği (LHV)  istedikleri bazı şartların sigorta şirketleri tarafından karşılanmadığını belirterek, bu anlaşmanın altına imza atmamıştı. 

Bu anlamda bakıldığında LHV üyelerinin anlaşmaya imza vermesi, önümüzdeki dönemde hükümet, sigorta şirketleri ve ev doktorlarının aynı çizgide ilerleyeceği anlamını taşımakta.

Entegre Sağlık Anlaşması: Ödenebilir, erişilebilir ve sürdürülebilir sağlık

Mehmet Keskin-1
BM sigortam Müdürü sağlık sigortası uzmanı Mehmet Keskin bu anlaşmanın önemini ve hem vatandaşlar hem de sigorta şirketleri ile aile hekimleri açısından nasıl bir değişim gerçekleşeceğini SonHaber’e değerlendirdi.

Mehmet Keskin, sağlık alanında bu anlaşmanın önemli getirileri olacağını belirtirken, “Hastalar bu sayede daha hızlı, daha kolay ve sorunsuz sağlık hizmeti alabilecekler. Bir örnek vermem gerekirse, önümüzdeki yıllarda ‘doğru yerde, doğru bakım’ anlamında hastalara fayda sağlamak adına yapılacak araştırmalar için 2,8 milyar bütçe ayrılmış durumda. Burada önemli husus ‘zaman, bütçe ve personel kalitesini’ yükselterek sağlık hizmetlerini sürdürmektir. Aile hekimlerinin varılan anlaşmanın arkasında olması demek, sigorta şirketi ve ev doktoru arasındaki uyumun artması, yani hastanın doğru yerde doğru bakım alabilmesinin kolaylaşacağı anlamına gelmekte.” ifadelerini kullandı.

Hollanda’da önümüzdeki yıllarda sağlık hizmetlerinin çok pahalı olacağını hatırlatan Keskin, 16 Eylül 2022'de varılan IZA anlaşmasının “gelecekte ödenebilir sağlık hizmeti” anlamında büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Keskin “gelecekte ödenebilir ve erişilebilir sağlığı sağlamak için atılan imza, hem kaliteli ve hızlı hem de ödenebilir bir hizmet sunmak için büyük önem taşıyor.” dedi.

Varılan anlaşma sayesinde bekleme listelerinin de azalacağını ve hastaların daha hızlı bir şekilde sağlık hizmetine kavuşacağını belirten Keskin, ev doktorları ve sigorta şirketlerinin uyumlu bir şekilde çalışarak bunu sağlayabileceğini kaydetti.

Anlaşmanın, hastaların yanı sıra sağlık alanında çalışanları da olumlu yönde etkileyeceğini ve bunun da sağlık personelinin yükünü hafifleteceğini belirten Keskin, “BM sigortam olarak sağlık sigorta şirketleri ve sağlık kurumları ile ortak çalışma ve destek verme görüşmelerimizi yoğun gündem ile sürdürüyoruz.” dedi.

Entegre Sağlık Anlaşması hastalar için ne ifade ediyor?

hasta doktor
Varılan anlaşmanın detayları henüz açıklanmamış olmasına rağmen bazı durumlarda nasıl işleyeceği şimdiden biliniyor.

Anlaşmanın en önemli noktası “uygun bakım hizmeti” : Verilecek hizmeti farklı şekilde organize etmek noktasında anlaşan taraflar, sağlık hizmetlerinin daha verimli ve dolayısıyla daha ucuz hale geleceğini umuyor. 

Bu anlaşma ev doktorları ve mahalle hemşirelerinin iş yükünü biraz artırırken aynı zamanda örneğin ‘etkisi kanıtlanmamış' olarak görülen tedavilerin artık sigorta şirketleri tarafından ödenmeyeceği anlamına da geliyor. Geri ödeme yapılmayacak olan tedavilerin hangileri olacağı henüz net değil.

Belirli alanda uzmanlaşan hastaneler: Hastanelerin belirli tedavilerde uzmanlaşacağı da önemli bir nokta. Örneğin bazı kanser ameliyatları gibi karmaşık tedaviler için belirli hastanelere başvurmak gerekecek.

Aile hekimine çevrimiçi erişim: Hastalar ayrıca ev doktorlarına gitmek yerine çevrimiçi olarak aile hekimi ile iletişime geçebilecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.