Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) fiyat artışlarına ilişkin nisan ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre geçtiğimiz ay enflasyon yüzde 5,2 çıktı. Mart ayında enflasyon 4,4 olarak açıklanmıştı.

CBS tahmininde, nisan ayındaki fiyatların Mart ayına göre biraz daha hızlı arttığı ve bu artışın, enerji fiyatlarının geçen yıla göre daha az oranda düşmesinden kaynaklandığı belirtildi. 

Açıklanan verilere göre Nisan ayında özellikle yiyecek, içecek, tütün ve sanayi mallarının fiyatında artış oldu. Gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre Nisan’da yüzde 13,3 arttı. Bu rakam Mart ayındaki yüzde 15,1'den ve Şubat ayındaki yüzde 18,4’den düşük seyretti.

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon, yüzde 6,7 ile Şubat ve Mart aylarıyla aynı seviyede kaldı.

Hollanda'da enflasyon geçen yıl Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra hızla yükselmeye başladı. Özellikle gaz ve elektrik çok daha pahalı hale geldi. Enflasyon, kısmen enerjinin yeniden ucuzlamasıyla birlikte son aylarda düşüşe geçti. Ancak gıda, sanayi ürünleri ve hizmet fiyatları arttı. 

Enerji fiyatları geçen yılın bu zamanlarına göre çok daha düşük ve durumun böyle devam etmesi halinde, önümüzdeki aylarda enflasyonun da düşeceği tahmin edilenler arasında yer alıyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.