Hamilelik döneminde uygulanan kombinasyon testi yerine getirilen “İnvaziv Olmayan Prenatal Test” (NIPT) bugünden itibaren ücretsiz olarak uygulanacak. Daha önce para karşılığı yapılan test artık sağlık paketi kapsamında.

Sağlık Bakanı bu konuya yönelik yaptığı açıklamada 1 Nisan 2023’den itibaren NIPT uygulamasının ücretsiz yapılacağını açıkladı. 

Tıbbi bir gereklilik durumunda doğum kusurlarını ve kalıtsal hastalıkları tarayan NIPT testinde annenin kanından alınan örnekle, doğmamış çocukta Down, Edwards ve Patau sendromu gibi kromozom anormalliklerinin olup olmadığı araştırılıyor.

NIPT testi sonuçlarının özellikle Down ve Edwards sendromunun tespitinde yüzde 96’lık bir doğruluğa sahip olduğu belirtiliyor. Testte Patau sendromuna ait alınan sonuçların diğer sendromlara göre az olduğu ancak önceden kullanılan kombinasyon testinden çok daha güvenilir sonuçlar verdiği açıklandı.

1 Nisan 2017'den bu yana, Hollanda'daki kadınlar gönüllü olarak NIPT testi yaptırabiliyordu ve test için 175 euro ödemeleri gerekiyordu.  Test şu ana kadar araştırma aşamasındaydı. NIPT'yi seçenler otomatik olarak bu araştırmaya da katılmış oluyordu.

Aradan geçen beş yıl içerisinde testin araştırması tamamlandı. Bu sayede NIPT testi de tıpkı 20 haftalık ultrason testi gibi, herkesin kullanımına açıldı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.