Weeronline, önümüzdeki hafta yeniden yağışsız geçeceği, ortalama yağış açığının yaklaşık 290 milimetreye çıkacağı tahmininde bulundu. Nehirlerdeki su seviyesinin düşmesi özellikle su taşımacılığına sekte vuracak gibi gözüküyor.

Meteoroloji ofisine göre önümüzdeki hafta sıcaklıklar yine mevsim normallerinin üstünde seyredecek. Pazartesi günü ülke genelinde yer yer bulutlu bir hava görülmesine rağmen lokal yağışların dışında, ülke çapında bir yağış olmayacak. Hafta içinde de yerel olarak ara sıra yağış olma ihtimali bulunuyor. 

Weeronline önümüzdeki hafta, hafta sonuna doğru yağış ihtimalinin artacağını belirtse de bu tahminin henüz olup olmayacağının net olmadığını da kaydediyor.

Yağış azlığı gemi taşımacılığını etkiliyor
Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle Ren Nehri'ndeki su seviyesinin düşmesi, enerji kriziyle mücadele eden Hollanda'da en fazla tarım ve deniz ulaşımını sekteye uğratacağı tahmin ediliyor.

Su sıkıntısı nedeniyle tarım faaliyetlerinde verimin düşmesi, nehir ve kanallardaki su seviyesinin azalması durumunda ise ülke içi nehir taşımacılığı ağının aksayabileceği öngörülüyor.

Avrupa'da sıcak hava ve kuraklık nedeniyle sadece Ren değil, diğer nehirlerde ve önemli su yollarında da benzer sorunlar yaşanıyor.

1947’den bu yana ilk kez
Hafta içinde yapılan açıklamalarda Ren Nehrinin debisinin, Lobith kasabasındaki ölçümünde saniyede 670 metreküpe kadar gerilediği belirtilmişti. Bunun 1947'deki 620 metreküpten sonraki en düşük ikinci rakam olduğu kaydedildi.

Açıklanan öngörülerde; Ren nehrinde olduğu gibi diğer taşımacılık yapılan nehirlerdeki su seviyesinin düşmesinin, Hollanda ekonomisini de olumsuz etkileyeceği belirtildi.

İnşaat sektörü durma noktasına gelebilir
Nehir sularının debisinin düşmesi şu anda, Hollanda'ya çok fazla zarar vermiyor. Çünkü mağazalara ürünler esas olarak Rotterdam gibi büyük limanlar aracılığıyla tedarik ediliyor ve limanlardan karayolu ile mağazalara ulaştırılıyor.

Ancak petrol, yakıt, tahıl, kömür, kum ve çakıl gibi dökme malların taşımacılığının yapıldığı nehir gemilerinin hareket alanının kısıtlanması, inşaat sektörü başta olmak üzere bazı sektörleri olumsuz etkiliyor.

Yeni inşa edilecek evler için kum, çakıl gibi malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Kuraklığın devam etmesi ve su taşımacılığının durma noktasına gelmesi, inşaat sektörünün de malzeme tedariki yapamamasına ve yeni inşaat projelerinin durmasına yol açabileceği belirtiliyor.

2018 yılında yaşanan kuraklık döneminde de buna benzer sorunlarla karşılaşılmış, hatta benzin istasyonlarında kota getirilmişti. 

Nehirlerdeki taşımacılığın devam edebilmesi için daha küçük çaplı gemilerin kullanılması öneriliyor. Ancak nehir taşımacılığı birliği ASV'nin başkanına göre bu mümkün değil. Özellikle Ren üzerinde artık küçük gemilerin getirilen katı kurallar nedeniyle kullanılamadığını belirten başkan bir zamanlar 7 bin küçük geminin olduğunu ancak bu sayının 300’e kadar düştüğünü belirtti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın