Koalisyon partileri VVD, D66, CDA ve ChristenUnie, 2030 yılından itibaren tüm sürücülerin, araç kullanıma göre ödeme yapacakları yeni bir sisteme geçilmesine karar verdi. Motorlu taşıt sahiplerinin ödeyeceği yeni vergi Motorlu Taşıt Vergisi Plus (MRB Plus) olarak adlandırılıyor. 

Altyapı Bakanı Harbers konu ile ilgili yaptığı açıklamada  “kısaca buna ‘yol fiyatlandırması’ (het rekeningrijden) diyeceğiz. Tam olarak arabayı nasıl kullandığınıza göre ödeme yapacaksınız” dedi.

Hükümet; 2028 yılına kadar gerekli olan tüm yasal ve pratik değişikliklerin tamamlanarak, 2030 yılında da kilometre hesabına göre ödeme yöntemine geçmeyi istiyor. Geçilecek yeni sistem için şimdiden Bovag, ANWR ve şuanda motorlu taşıt vergisinden faydalanan bölge yönetimleri ile görüşmeler yürütülüyor.

Üç tip vergilendirme
Kilometre hesabına göre ödeme yapılacak sistemde sürücüler 3 şekilde motorlu taşıt vergisi ödeyecek: yeni arabalar için satın alma vergisi (bpm), yakıtlar üzerindeki tüketim vergileri ve kat edilen kilometre başına alınacak vergi.

Bakan Harbers açıklamasında "Hükümet nerede ve ne zaman değil, sadece kaç kilometre yapıldığını bilmek istiyor. İnsanların arabalarını daha bilinçli kullanmasını ve bunun çevresel faydalar sağlamasını umuyoruz." ifadesini kullandı.

Tarife henüz net değil
Kilometre hesabında uygulanacak tarife henüz netleşmiş değil. Kabine yürütülen görüşmeler neticesinde kilometre tarifesinin ne kadar olacağına karar verecek.  Buna göre normal benzinli arabalar, yakıt tasarruflu arabalar ve tamamen elektrikli arabalar için farklı tarifelerin olacağı tahmin ediliyor. Tahminlere göre daha az araç kullananlar bu sistemde fayda sağlayacak 

Elektrikli araç kullananlar artıyor
AB Komisyonu, yeni otomobillerde salınımların 2035 yılına kadar yüzde 100 oranında azalmasını istiyor. Yani 13 yıl içerisinde AB'de dizel ya da benzinli motor satışı olmayacak. 

Bu durum özellikle elektrikli araç kullanımının arttığı Hollanda’da da hükümetin vergilerden elde ettiği gelirin düşmesi anlamına geliyor. Şuanda her sürücünün elektrikli araç kullandığı varsayılırsa, mevcut motorlu taşıt vergi sistemine göre hükümetin kaybı 8 milyar euroyu buluyor. Motorlu Taşıt Vergisi Plus (MRB Plus) sistemi ile bu açık kapatılmaya çalışılacak.

Foto: Qimono - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın