Çocukların (çevrimiçi) güvenliği için çalışan çeşitli kurumlar ve Hristiyan Birliği, SGP, SP ve CDA vekilleri, Snapchat'in tartışmalı chatbotu MY AI’nin, çocukları "deney hayvanı" olarak kullandığı gerekçesiyle olabildiğince hızlı bir şekilde yasaklanması talebinde bulundu. 

Snapchat, Hollanda'da 2,6 ila 2,7 milyon kullanıcıya sahip ve özellikle çocuklar ve genç yetişkinler arasında popüler. Ancak uzmanlar özellikle savunmasız çocukların bu uygulamada haksız yere kullanıldığı ve çocuklar için çok zararlı sonuçları olacağı konusunda hem fikir.

MY AI, OpenAI tarafından geliştirilen ve yapay zeka (AI) temelli okunabilir metinler üretebilen ChatGPT adlı bir chat algoritmasıyla çalışan “sempatik” olarak belirtilen bir chatbot'u. Hem sosyal hem de kişisel sorulara detaylı yanıtlar veren konuşma botu, kendini sanal alemde en iyi arkadaş olarak sunuyor. Örneğin, bir fotoğrafınızı gönderdiğinizde size iltifatlar ediyor. Chatbot'un adını ve fotoğrafını da isteğe göre değiştirebilirsiniz ancak Snapchat akışından chatbot'u kaldırmak isteyenler bunun için bir ücret ödemek zorunda.

“Çocuklar gerçekle sahteyi ayırt etmekte zorlanacak”
Uzmanlara göre, özellikle etkilenmeye daha duyarlı olan veya yalnız oldukları için bir chatbot'a başvuran savunmasız çocuklar, bu durumdan olumsuz etkilenebilir. 

Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) başkanı Arda Gerkens, yapay zekanın çocukların güvenliğini tehlikeye attığını belirtirken, MY AI chatbotu’na ilişkin “çocuklarla sohbet etmek için neden chatbot'ları kullanıyoruz, insan temasından ne kadar daha uzaklaşabiliriz?” şeklinde yorum yaptı.

Gerçekçilik arttıkça çocukların gerçekle sahteyi ayırt etmekte zorlanacağını belirten Gerkens, bunun tersinin de geçerli olabileceğini söylüyor ve ekliyor “Çocuklar bir botla konuştuğunu düşünebilirken, aslında gerçek bir kişiyle konuşuyor olabilirler.”

Bir chatbot'un empati kuramadığını belirten Kenniscentrum Bureau Jeugd & Media'dan Justine Pardoen ise robotun vicdanı olmadığını ve bu nedenle çocuklarla ilgili konularda çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

“Devletin devreye girmesi gerekecek”
CDA Milletvekili René Peters Snapchat gibi şirketlerin çocukların iyiliğini düşünmeden sadece para kazanmak istediğini ve şirketlerin gerekli düzenlemeyi kendiliğinden yapmamaları durumunda devletin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

Teknoloji uzmanlarına göre, ChatGPT kullanıma açıldığı ve teknolojinin sürekli geliştirildiği için düzenleme artık mümkün değil. Bu nedenle, politik partiler bu uygulamalara bir yasak veya yaş sınırı getirilme çağrısında bulundu. 

Şu anda Snapchat kullanıcı yaşı 13, ancak çocuklar bu uygulamayı kullanmak için 16 yaşına kadar ebeveynlerinden izin almak zorunda. 

ChristenUnie partisinden Nico Drost, uygulamanın çocukların gizliliklerini ihlal ettiğini belirtirken, şirketin bu verilere ticari olarak kullanma hakkı olmadığını dile getirdi. 

Kenniscentrum Bureau Jeugd & Media ise bu durumu doğruladı ve “Botu yasaklamak için çocuk haklarına dayanan gerçekten çok sebep var.” açıklamasında bulundu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.