Merkezi İstatistik Bürosu CBS bugün Mayıs ayına ait yıllık enflasyon öncü verilerini açıkladı. Kurum tarafından yapılan açıklamada mayıs ayında enflasyonun yüzde 10,2 olduğu kaydedildi.

Özellikle Rusya – Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle artan enerji fiyatları tüm dünyada olduğu gibi Hollanda’da da enflasyonun ikili rakamlarda seyretmesine neden oluyor.

CBS verilerine göre nisan ayında yüzde 11,2 olan enflasyon, mayıs ayında yüzde 10,2’ye geriledi. 

Son iki aydaki düşüşün enerji piyasasındaki fiyatların sabitlenmesinden kaynaklandığını belirten kurum, akaryakıtla birlikte enerji fiyatlarının bir yıl önceye göre nisanda yüzde 83 arttığını, mayısta ise bu rakamın yüzde 67,3’e gerilediğini belirtti.

Önümüzdeki aylarda enflasyonun nasıl seyredeceği ise büyük ölçüde enerji fiyatlarına bağlı olacak. Özellikle Rus Gazprom’un Hollanda’nın gaz tedarikini kesmesi, fiyatlara da yansıyacak. Bu durumun en azından Eylül ayının sonuna kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu gelişme ile birlikte Hollandalı ithalatçı GasTerra  Gazprom dışında başka taraflardan gaz satın aldı ancak bu gazın fiyatı hakkında bir açıklama yapılmadı. Alınan gazın fiyatı önümüzdeki aylarda enflasyon rakamlarına da yansıyacak.

Euro bölgesinde ortalama yüzde 8,1
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin mayıs ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde nisanda yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 8,1'e yükseldi.

Euro Bölgesi'nde mayıs ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 39,2 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 7,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 4,2 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 3,5 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, mayıs ayında Almanya'da yüzde 8,7, İspanya'da yüzde 8,5, İtalya'da yüzde 7,3, Belçika'da yüzde 9,9, Yunanistan'da yüzde 10,7, Slovakya'da yüzde 11,8, Letonya'da yüzde 16,4, Litvanya'da yüzde 18,5 ve Estonya'da yüzde 20,1 seviyesinde ölçüldü.

Böylece Euro Bölgesi'nde mayıs ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Geçen aylarda da zirve yapan enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedefinin çok üzerinde seyrediyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın