Van Bruggen Adviesgroep'un verilerine göre, bankalar ve diğer kredi kuruluşları dokuz haftadır üst üste konut kredisi faiz oranlarını düşürüyor. Bu durum bazı faiz oranlarının son bir yılın en düşük seviyesine geldiği anlamına geliyor.

Örnek vermek gerekirse; Ulusal İpotek Garantisi (NHG) ile faiz oranını beş yıl sabitlemek isteyenler için Ekim ayında %4,5 olan ortalama tarife şuanda %3,87'ye düştü. Öte yandan en popüler olan on ve yirmi yıllık ipotek faiz oranları da sırasıyla %3,98 ve %4,33'e düşerek, geçen ilkbahardan bu yana en düşük seviyelere ulaştı.

Hollanda’nın nüfusu birkaç ay içinde 18 milyonu geçecek Hollanda’nın nüfusu birkaç ay içinde 18 milyonu geçecek

İpotek faizlerinin düşmesi, sermaye piyasasındaki faizlerin de düşüyor olmasından kaynaklanmakta. Bu piyasada bankalar, örneğin yatırımcılar gibi diğer kredi verenlerle kredi anlaşmaları yapabiliyor. Bankalar bu yatırımcılara daha az faiz ödemek zorunda kalırsa, müşterilerine (örneğin ev alıcılarına) sundukları faizi de düşürebiliyor.

Faiz oranları düşmeye devam edecek
Bu yıl faiz oranlarındaki düşme trendinin devam edeceğini öngören Van Bruggen “En gerçekçi senaryo olarak gördüğümüz şey, on yıl sabit ortalama ipotek faiz oranının yüzde 3,5 ile 4 arasında düşmesi. En iyimser bir senaryoda bile yüzde 3 civarında" şeklinde açıklıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.