Hollanda’da konut ipotek faiz oranları son haftalarda yükselmeye devam etti. Danışmanlık ofisi Hypotheekshop’a göre, tüm ipotek faiz oranlarının ortalaması artık yüzde 4'ün üzerinde. 

Hypotheekshop’un açıkladığı bilgilere göre yirmi yıl boyunca ipotek faizini Ulusal İpotek Garantisi (NHG) ile sabitlemek isteyenler, şuanda ortalama yüzde 3,93 oranında ipotek faizi ödemek zorunda kalacak. NHG garantisi altında olmayanların ödeyeceği faiz miktarı ise yüzde 4,37 düzeyinde olacak. Faiz oranını beş veya 10 aya sabitlemek isteyenlerin ödeyeceği faiz oranı ise çok daha hızlı yükseldi.

Bilindiği üzere konut ipotek faiz oranları bu yılın başından bu yana artış trendinde ilerliyor. Geçen yılın sonunda yüzde 1,5 olan faiz oranlarının şuanda yüzde 4’ün üzerine çıkması dikkat çekiyor. Yaz aylarında artışta yavaşlama hatta gerileme olsa da şuandaki faiz oranlarını üç hafta önceye göre kıyaslandığında yeniden artışa geçtiği görülüyor.

Yaşanan bu artışın nedeninin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını artırması ve sermaye piyasalarındaki faiz oranlarının yükselmesi olduğu belirtiliyor. Başka bir değişle bu durum, bankaların borç para almak için daha fazla ödeme yapması gerektiği anlamına geliyor. Yüksek harcamaları karşılamak zorunda kalan bankalar da kaybı telafi etmek için, müşterilerine uyguladıkları faiz oranlarını yükseltiyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.