Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) konut fiyatlarındaki gelişme ile ilgili son verileri paylaştı. Buna göre, Haziran ayında konut fiyatları bir yıl önceye göre ortalama yüzde 5,5 oranında düştü. Satışı yapılan konut sayısı ise yüzde 6 arttı.

Bilindiği üzere son yıllarda konut fiyatlarının hızla artması başta yeni alıcılar olmak üzere konut satın almak isteyenleri ciddi şekilde etkiledi. Bu durumda artan konut kredisi faizlerinin de büyük rolü bulunuyor. 

Aylık bazda bakıldığında haziran ayında konut fiyatları mayıs ayına göre yüzde 0,2 arttı. Ancak yıllık bazda bakıldığında yılın ikinci çeyreğini oluşturan Nisan-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 oranında düştü. CBS’e göre bu düşüş son 9 yıl içerisinde ilk kez tüm bölgelerde hissedildi.

Bölgelere göre düşüş
CBS rakamlarına göre yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre konut fiyatlarındaki en büyük düşüş yüzde 8,7 ile Utrecht eyaletinde görüldü. En az düşüş ile yüzde 2,7 ile Zeeland eyaletinde yaşandı.

Açıklanan rakamlara göre Zuid-Hollanda’da konut fiyatları yüzde 4,3, Noord-Holland’da yüzde 7,5, Gelderland’da yüzde 4,5, Groningen’de yüzde 5,2 ve Limburg’da yüzde 3,1 oranında düştü.  

Geçen yıla göre daha az konut satıldı 
Bu yıl Haziran ayında 16.585 konut el değiştirdi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6 daha fazla. Ancak tüm ikinci çeyrek olarak bakıldığında daha az konut satışının yapıldığı görülüyor. 

CBS rakamlarına göre, satılan konut sayısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.1 oranında düşüş yaşandı.

CBS rakamlarının yalnızca var olan konutları kapsadığı ve yeni yapılan konutların bu rakamlara dahil edilmediği belirtildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş