Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde mevcut konut fiyatlarında hemen hemen tüm bölgelerde düşme görüldü. CBS’e göre en fazla düşüş Utrecht, Flevoland ve Noord-Holland eyaletlerinde oldu.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından yapılan açıklamada geçen yılın sonunda mevcut konut fiyatlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 oranında düştüğü belirtildi.

CBS rakamlarına göre en fazla düşüş yüzde 3 ila 4 oranında gerçekleşen Utrecht, Flevoland ve Noord-Holland eyaletlerinde görüldü. En az düşüş ise yüzde 1,2 ile Limburg eyaletindeydi.

Geçen yılın son çeyreğinde ortalama konut fiyatları 415.546 euroya geriledi. CBS bu rakamın son 9 yılda görülen ilk düşüş olduğunu kaydetti.

Bir önceki çeyreğe göre 2022 yılının son çeyreğinde dört büyük şehirdeki fiyatların da düştüğünü belirten CBS, Utrecht kentinde fiyatların yüzde 6,3, Den Haag’da yüzde 4,2, Amsterdam’da yüzde 5,7 ve Rotterdam’da ise yüzde 1,7 düşüş olduğunu kaydetti.

Satışı gerçekleşen konutlara bakıldığında Ekim ayı başından Aralık ayı sonuna kadar 51 bin 345 konutun el değiştirdiği görülmekte. Bu sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8 artmış durumda. 

CBS rakamları 2022 yılı sonunda Flevoland ve Utrecht eyaletleri hariç, diğer 10 eyalette daha fazla konut satışı yapıldığını göstermekte. Geçen yılın sonunda toplam 51 bin 345 konut el değiştirdi. Bu sayı bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8 artış, 2021'in dördüncü çeyreğine kıyasla yüzde 2,8 düşüş olarak kayda geçti.

Ev fiyatları 2021’e göre halen yüksek seyrediyor
CBS 2022 yılı sonundaki konut fiyatlarının bir yıl öncesine göre halen yüksek seyrettiğini açıkladı. Elde olan verilere göre geçen yılın sounda bir konut satın almak isteyen müşteriler bir yıl önceye göre yüzde 2,7 oranında daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. 

CBS verileri sadece sahibi tarafından satışta olan konutları kapsamakta. Bu verilerin içerisinde yeni inşa edilmiş evler bulunmamakta.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.