Hepimiz Hollanda medyasının tek taraflı haberlerine şahit olduk.

Bu tek taraflı Türkiye aleyhinde haber yayıncılığı geçtiğimiz hafta tavan yaptı. Bir takım olaylar peş peşe geldi. En somut örneği ise Amsterdam üniversitesi Türk ögrenciyi Türkiye’nin Suriye’ye operasyonunu bahane ederek okula kabul etmemesi gibi skandal olaylar gerçekleşti.

Biz yetişkinler alıştık, Hollanda Devlet kanalı NOS´ın tek taraflı haber yayıncılığına.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Suriye hareketi devam ederken benim 9 yaşındaki kızım eve gelip: “anne bir kaç gündür Turkiye hakkında kötü haber yapıyorlar” demesiyle okulda bir şeylerin ters gittiğini anladım. Çevremde ve sosyal medya üzerinde araştırmaya koyuldum.

Bir takım duyumlar ve Hollanda’nın diğer şehirlerinde yaşayan velilerden şikayetler aldım. Bu durumdan rahatsız olan bir ben olmadığımı anladım. Bana gelen şikayetlerde veliler bu haber içeriğinden rahatsız olduğunu ve çocukların okulda bu tarz haberleri izletilmesine karşı olduklarını beyan ettiler.

Bir veli: “Okullar bu tür ayrımcılığın, ayrıştırıcı ve çocuklar arasında kavgalara zemin hazırlayacak bir yer değildir. Okullar eğitimle meşgul olsunlar, yeterince problemimiz var zaten eğitim sisteminde önce onu çözsünler” diye konuştu.

Bu çocuklar okulda neye bakıyorlardı?

Adı geçen haber bülteni neyin nesiydi ve amacı neydi?

Hollanda genelinde okullarda sabah bülteninde Hollanda’nın Ulusal kanalı NOS´a bağlı olan `jeugdjournaal`da (egitim amaçlı çocuklara gündemdeki olayları aydınlatan haber kanalı) olduğunu öğrendim. Normalde bu yayınlar eğiticidir ve zararsızdır. Grup 4 ten grup 8 son sınıfa kadar izletirler. Çocukların neye baktıklarını anlamak için dokuz ekim den itibaren o haftanın sabah bültenini izledim, ve çocuklarımıza neler izlettiklerine inanamadım. 7 -12 yaşındaki bir çocuğun bombalı saldırı görüntülerini görmesine anlam veremedim.

Yayınlarında tek taraflı haber verip Türkiye sivilleri öldürüyor mesajı veriliyor. YPG ninde eli silahlı terör örgütü yerine özgürlük savaşçısı diye bahsediliyor. Kürt kardeşlerimizi YPG terör örgütü ile aynı kefeye koyuyorlar. Çocuklarımızda bu mesajı anlamadığı için, kafa karışıklığına neden oluyor ve eve bir sürü sorularla geliyorlar.

Bu konu beni derinden üzdüğü için yazmaya karar verdim. Velileri uyarmak istedim çünkü bu haber bülteni ana okul grup 4 den itibaren izletiliyor. Ne yazıkki hala bir çok veli bu durumdan bir haber. Velilere sorduğumda çok kez: “haberim yok, bir televizyon programına bakıyorlar ama bilmiyorum ne olduğunu” cevabı aldım.

Bu yazıyı öncülük etmek istediğim için  yazdım

Şikayette bulunan bir çok velilerle konuşma fırsatım oldu ve çarpıcı hikayeleri aşağıda derledim.

Çocuğu Amsterdam Osdorp’ta son sınıfa giden bir veli şöyle açıklamalarda bulundu:`Biz Hollanda’da yaşıyoruz neden Turkiye’deki problemleri Hollanda’ya ithal edip bizim çocuklarımızı etkiliyorlar? Oğlum eve geldiğinde, Baba biz Kürtlerimi öldürüyoruz diye sordu. Kafası çok karışıktı. Oğlum bültende niye böyle söylediklerine anlam vere memiş,olayı anlamamış geldi bana sordu. Ben bu olaya çok kızdım´

Sosyal medya üzerinden Vianen bölgesinden konuştuğum bir bayanda: ´her gün jeugdjournaal izletiyorlar. Ordan kafaları karışıyor! Benim oğlumun sınıfında Kürt kökenli Suriyeli çocuklar bulunuyor. Haberleri izleyince ağlamaya başlamışlar. Çünkü bölgede hala akrabaları yaşıyormuş. Oğlum çok duygusal üzgün ve suçluluk duygusu yaşadı. Bir kaç defa Türk ordusu yüzünden masum çocuklar ölüyor diye söylendi bana. Haberleri izlemesini istemiyorum okuluna bu konudan rahatsız olduğumu söyledim. Çocuklarımızı bari rahat bıraksınlar!´diye konuştu.

Utrecht’ten bir diğer velide şu açıklamalarda bulundu: ´Kızım ilk okulun yedinci sınıfına gidiyor. Yalan yanlış bilgi veriliyor. Bu bilgiyle ne yapacaklarını çocuklar bilemiyorlar. Çok kızdım böyle olayları neden çocuklarla paylaşıyorlar anlamış değilim. Kızım okuldan geldiğinde çok üzgündü ve bir çok sorularla bana geldi.

Baska milletten çocuklar kızıma Türkiye çocukları öldürüyormuş diyorlarmış

Yedi yaşında ikiz kız çocukları olan bayanda: Kızlarımdan biri bana anne ne olur Türk olduğumuzu söyleme dedi ben şok oldum. Bu çocuk daha 7 yaşında  açıklamasında bulundu.

Sosyal medya üzerinden bana ulaşan bir bayan şunları aktardı: ´Çok önemli bir konuyu ciddiye aldığınız için teşekkür ederim. Evet bu hafta çocuklar okulda baktıkları çocuk bülteninde Türkiye hakkında kötü şeyler izlediklerini söylediler bundan büyük üzüntü duydum. Çocukların gündemi takip etmelerinde her hangi bir sorun görmüyorum fakat söz konusu çocukların vatanları hakkında asılsız haber seyrettirken çocukların ruhsal sağlığını düşünmeden hareket etmeleri çok yanlış. Ben çocuklarıma bunun asılsız haber olduğunu ve kesinlikle bu konu hakkında arkadaşları ile polemiğe girmemeleri gerektiğini anlattım.

Son olarak 9 yaşında bir oğlu olan bayan bana şu ifadelerde bulundu:´Benim 9 yaşındaki oğlum bu haber bültenine bakarken sınıfındaki diğer bir çocukla sözlü tartışma yasamış. Tartışma Türkiye ve Suriye arasındaki olaylardan kaynaklanmış. Türkiye’yi karalanmasına daha fazla dayanamamış ve bunların yalan haber olduğunu ve doğruların medyada söylenmediğini söylemiş. Çok saçma bir şey küçük yaştaki çocukların beyinlerini karıştırmaları´

Burada bizlere büyük görev düşüyor. Hollandalı komşumuza, iş arkadaşımıza ve çocuklarımızada normal Kürt vatandaşlarını PKK dan ayırt ederek anlatmamız gerekiyor. Türk toplumunun Kürt vatandaşlarla hiç bir sorunu olmadığını sadece Avrupa sürekli ezelden yaptığı gibi içimize fitne sokmak için yaptığı oyunları anlatmak lazım. Türk ve Kürdü birbirine düşürmek istiyorlar. Bunu Fas’ta da Fas halkıyla (Berber) ırkıylada yapıyorlar ve Iranda Sünni-Sii çatışması çıkartmak istiyorlar. Camiilerimizde hafta sonu hocalar çocuklarımızla bu konuları konuşmalı ki çocuklar doğrularıda duysun.

Bu konuda Hollanda’nın Milli eğitim bakanlığına mail attım ve bir takım sorular sordum.

Bakanlık mailime otomatik geri dönüş bildiriminde: “Mailiniz bize ulaştı 3 gün içerisinde sorularınıza cevap vermeye çalışacağız” yanıtı oldu.

Jeugdjournaal’a da yazdım onlar bana geri dönüş bildirimi de yapmadılar. Yapacaklarınıda sanmıyorum.

Sorularımın bir kaçı şöyleydi:

- Gelecekteki yayınlarınızda çocukların psikolojisini bozacak sakıncalı görüntülerden ve tek yönlü bilgiden (bomba patlaması, çocukların ağlarken görüntüleri) vaz geçecek misiniz?

- Hollanda’nın eğitim sisteminde küçük yaştaki çocuklara bu tür etkileyici şeylerin izletilmemesi taraftarıyım, sizde benimle hem fikir misiniz?

- Tek taraflı yayınlarınızdan dolayı Türk çocukları diğer okul arkadaşı tarafından zor durumda bırakılıyor, bundan haberdar mısınız?

Jeugdjournaal’in ve milli eğitim bakanlığının cevapları merakla bekliyorum.

Bu algıyı yıkmak için çocuklarımızı karşımıza alıp anlayacakları güzel bir dille gerçekleri anlatmamız lazım. Okulda başta Kürt arkadaşlarıyla polemiğe girmemelerini ve onlara kötü davranmamalarını öğretmeliyiz. Türk ve Kürd’ün kardeş olduğunu bilinç altına yerleştirmeliyiz ki böyle tek yönlü haberlere itibar etmesinler.

Diğer yandanda hiç bir çocuğumuzu ne sınıf arkadaşlarına nede öğretmenlerine ezdirmemeliyiz.

Saygılarımla,

Ayse Tekin- Konuksever

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın   

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Kaynak: Platform Dergisi