Hollanda’da son iki yılda artan işgücü piyasasındaki açığı çözmek için farklı çözümler üretilmeye devam ediliyor. Hükümet, işgücü piyasasındaki kıtlığı gidermeye yönelik planlarını açıkladı, ancak işveren örgütlerine göre bu planlar kısa vadede yeterli düzeyde sonuç vermeyecek.

İşveren örgütleri VNO-NCW, MKB-Nederland ve AWVN’nin ortaklaşa yaptığı açıklamada işgücü piyasasındaki açığı kapatmak için ilginç bir teklifte bulunuldu. Örgütlere göre personelin çalışma saatleri uzatılırsa kısa vadede piyasadaki açık da kapanacaktır. Bu nedenle özellikle toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde çalışma saatleri konusu daha sık masaya yatırılması gereken bir husus. 

“İki tarafı keskin bıçak” 
İşveren örgütlerinin yaptığı ortak açıklamada, mevcut işgücü kıtlığının bakım kalitesinin düşmesi gibi "ciddi sorunlara" neden olduğu belirtildi. Örgütlere göre yaşanan açık eğitim ve toplu taşıma sektörlerinde de büyük problemlere neden olacak.

“İki tarafı keskin bıçak” tabiri kullanılan açıklamada “İnsanlar daha fazla çalışmaya başlarsa, kıtlık sorununun bir kısmını çözebileceğiz. Bu, çalışanların satın alma gücü için de iyi olur. Şuanda hayat kısa sürede çok daha pahalı hale geldi.” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada “Kabine kıtlığın üstesinden gelmek için somut planlar açıkladı, ancak bunlar kısa vadede çok az sonuç sunuyor. İşte bu yüzden çalışma saatlerini uzatmak gibi alışılmamış yeni çözümlere ihtiyaç var.” denildi.

VNO-NCW, MKB-Nederland ve AWVN’ye göre, Hollanda'da yarı zamanlı çalışan 4,5 milyon insan bulunmakta. Bunlardan 500 bini maaşlarına zam yapılması şartıyla daha fazla saat çalışma taraftarı olan kişiler.

İşgücü piyasası baskı altında
Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) geçen ay bildirdiğine göre işgücü piyasası; bu yılın ikinci çeyreğinde, artan kadro açığı ve işsiz sayısındaki düşüş nedeniyle daha fazla baskı altına girdi.

İstatistik ofisine göre, bu yılın ilk aylarına kıyasla ikinci çeyrekte toplam 16 bin yeni boş kadro ilanı açıldı.

Son iki yılda, açık pozisyon sayısı iki katından fazla arttı. Haziran sonunda, çoğu ticaret, ticari hizmetler ve sağlık sektörlerinde olmak üzere toplam 467.000 açık pozisyon vardı. Belirtilen bu boş kadrolar toplam açık pozisyon ilanlarının yarısını oluşturmakta. 

Foto: René Ranisch - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.