Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) Eylül ayında işsizlik rakamlarının bir önceki aya göre arttığını açıkladı. CBS, özellikle gençler arasındaki işsizlik oranında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Ancak, geçtiğimiz ayda işsizlik maaşı (WW) ödemelerinin sayısında azalma oldu.

Eylül ayında, çalışan nüfusun yüzde 3,7'si ücretli bir işi olmayan kişilerden oluştu. Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 3,6 ile sabit kaldı. Eylül ayında farklı nedenlerle işsiz kalan kişilerin sayısı 3,6 milyon kişiye çıktı. Bu kişilerden 3,2 milyonunun, yakın zamanda iş aramayan ya da bunun için doğrudan uygun olmayan (emekli, hastalık veya iş göremezlik nedeniyle çalışamaya) kişilerden oluştuğu belirtildi.

Genç işsizlik 
Haziran-Eylül döneminde özellikle genç işsizlik oranı, yüzde 8,3'ten yüzde 8,8'e yükseldi. CBS'ye göre bu durum, 15-25 yaş arası gençlerde işsizliğin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Verilere göre işsiz gençlerin yüzde 80’i öğrencilerden oluşuyor.

Daha büyük yaş gruplarındaki işsizlik oranı çok daha düşük olmasına rağmen Haziran'dan bu yana hafifçe artış gösteriyor. Eylül ayında, toplam 155 bin kişi WW ödeneği aldı. Eylül ayında, geçen yıla göre WW ödemeleri yüzde 2 arttı. 

İş piyasası görünümü
UWV'nin İşgücü Piyasası bölüm Başkanı Rob Witjes, iş piyasasındaki devam eden darboğazın iş arayanlara hala yeterli fırsat sunduğunu ancak, özellikle üçüncü çeyrekte daha fazla insanın işini kaybettiğini ve WW'den yararlanmak için başvuruda bulunduğunun gözlemlendiğini belirtti. 

UWV'ye göre bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla WW başvuruları yüzde 13,5 arttı. 35 yaşından küçük iş arayanlar için bu oran yüzde 17'den fazla oldu. Witjes'e göre bu, "şu anki kötüleşen ekonomik görüntüye" uyuyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş