DENK, Amsterdam Meclisi’ne ‘Doğu Türkistan’ ismi için önerge sundu
DENK, Amsterdam Meclisi’ne ‘Doğu Türkistan’ ismi için önerge sundu
İçeriği Görüntüle

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (IND), ticari oturum başvurusu yapan Türk vatandaşlarına yönelik tartışmalı bir uygulamaya imza attı. IND, herhangi bir yasal dayanağı olmamasına rağmen, başvuru sürecindeki kişilere geçici oturum izni vermiyor. Hukuki süreci yakından takip eden Avukat İsmet Özkara, bu durumun yüzlerce Türk vatandaşını mağdur ettiğini belirtti.

“İnsanların temel hakları ihlal ediliyor”
SonHaber.eu’ya konuşan Avukat Özkara, “Herhangi bir yasal dayanağı bulunmayan bu durum, yüzlerce kişinin temel hak ve özgürlüklerine karşı bir tutumdur” dedi.

ismet özkara-2

Ankara Anlaşması kapsamında Hollanda’ya gelen ve ticari oturum başvurusu yapan kişilere, Hollanda kanunlarına göre başvuru sonuçlanana kadar geçici oturum izni verilmesi gerekiyor. Bu izin, verilen bir çıkartma (sticker) ile resmiyet kazanıyor ve sticker üzerinde “Başvuru Yapılmıştır; Bekleme Hakkınız Vardır” ifadesi yer alıyor.

IND ise resmi bir açıklama yapmaksızın ve kanunda yeri olmamasına rağmen bu süreci durdurmuş durumda.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Özkara, IND’nin hukuken geçerli olmayan bir uygulama yöntemi benimsediğini ve geçici oturum izni vermediğini aktardı. Müvekkilinin yaşadığı durumu örnek gösteren Özkara, IND ile temasa geçerek nedenini öğrenmeye çalıştığını, ancak aldığı yanıtların tamamen keyfi kararlara dayandığını vurguladı.

IND, geçici oturumu ancak ret sonrasında veriyor
Özkara’nın IND’den aldığı bilgiye göre, geçici oturum izni ancak şu şekilde veriliyor: Kişi başvurusunu yapacak, başvuru reddedilecek, kişi bu karara itiraz edecek ve ancak o zaman geçici oturum çıkartması (sticker) alabilecek.

Bu uygulamanın Hollanda Anayasası’na ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirten Özkara, “IND’nin ancak başvuru reddedildikten sonra geçici oturum vereceğini söylemesi hukuken kabul edilemez bir çelişkidir” dedi.

Binlerce kişi etkilenebilir
Elde edilen bilgilere göre, Hollanda’da yaklaşık bin beş yüz Türk vatandaşı ticari oturum başvurusunda bulundu. IND’nin bu yeni uygulaması, başvuru sahiplerini yasal statüsüz bırakmakta ve temel haklarını ihlal etmektedir.

Özkara, IND’nin bu uygulamasını bir tür yıldırma politikası olarak değerlendirdi ve şunları söyledi: “Müvekkilime ‘Biz avukatınıza bilgi verdik, size bilgi vermemize gerek yok ve geçici oturum vermiyoruz’ şeklinde cevap verilmiş. Sorumluluk adeta avukatlara yükleniyor. Bu çok tuhaf, hukuksuz ve kişiyi mağdur eden bir yaklaşımdır. Biz de geçici oturum verilmediği için itirazımızı yaptık ve mahkemeye başvurumuzu ilettik.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: IND