Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü RIVM tarafından yapılan son açıklamalara göre, centaurus olarak da bilinen, Omicron alt varyantı BA.2.75 ilk kez Kuzey Doğu Gelderland bölgesinden gelen test sonuçlarında ortaya çıktı.

RIVM test için kan örneğinin 26 Haziranda alındığını ve kaynak araştırması için bölgedeki GGD ile iletişime geçildiğini duyurdu.

Omicron BA.2 visünün alt varyantı olan BA.2.75, şimdiye kadar, Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Uttar Pradesh, Maharashtra ve ulusal başkent Delhi dahil olmak üzere birçok Hint eyaletinde ve ayrıca ABD, Avustralya, Almanya, Birleşik Krallık, Japonya  ve Kanada dahil olmak üzere 10 ülkede daha tespit edildi.

RIVM; BA.2.75 hakkında henüz pek bir şey bilinmediğini ancak varyantın, küçük spesifik değişiklikler nedeniyle koronavirüse karşı yerleşik savunmayı daha kolay atlatabilecek gibi göründüğünü ve bunun da varyantın daha bulaşıcı olabileceği anlamına geldiğini aktardı. 

Bununla birlikte, BA.2.75 olarak adlandırılan bu alt varyantın, dünya çapında öne çıkan BA.5 dahil olmak üzere diğer Omicron varyantlarından daha ciddi hastalıklara neden olup olmayacağı henüz bilinmiyor. 

"Hızlı bir şekilde yayıldığının erken göstergesi"
Hindistan’daki gelişmeyle ilgili olarak geçtiğimiz gün bir açıklama yapan ABD’deki Mayo Clinic viroloji uzmanı Matthew Binnicker, “Yeni varyantın, özellikle Hindistan'daki  bulaşma oranlarında artışa neden olduğu görünüyor. Ancak, varyanta ilişkin pek çok konu henüz belirsiz. Ancak, BA.2.75’in dünyanın daha düşük düzeyde virüs gözetimine sahip bölgelerinde tespit edilmesi, hızlı bir şekilde yayıldığının erken bir göstergesidir” diye uyardı. 

Corona virüsün başak proteininde değişiklikler meydana geldi
DSÖ’nün baş bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, corona virüsün yeni varyantındaki bazı mutasyonların virüsün başak  proteinin reseptör bağlama alanı ile ilgili olduğunu söyledi.

Swaminathan, “Bu, virüsün insan hücrelerine bağlanan kilit parçası olduğundan, davranışını izlememiz gerekiyor. Ancak alt varyantın ek bağışıklık istilası özelliklerine sahip olup olmadığını veya klinik olarak daha şiddetli olup olmadığını söylemek için henüz çok erken" dedi.

Diğer taraftan, Hindistan Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir genomik gözetim kurumu olan Indian Sars-CoV-2 Genomik Konsorsiyumu (Insacog) ile çalışan bilim insanları, BA.2.75 ile enfekte olanların ya asemptomatik olduğunu ya da hafif Covid-19 belirtileri taşıdığını aktardı.

Foto: Jan Kopřiva - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın