Eğitim kurumlarına bir açıklama mektubu gönderen Bakan Dijkgraaf, yabancı öğrenciler konusunun hem pozitif hem de negatif tarafları olduğunu belirtti. Ancak Bakan’a göre; öğretmenlerin iş yükü ve barınma sorunları gibi yabancı öğrencilerin yarattığı olumsuz etkiler, çok daha fazla.

Bakan Robbert Dijkgraaf üniversitelere ve yüksekokullara gönderdiği mektubunda uzun vadede yabancı öğrencilerin, Hollanda’daki yükseköğretim sisteminin sürdürülebilirliği, masrafının karşılanabilirliği ve kalitesi üzerinde baskı oluşturabileceğine vurgu yaptı.

Okul yönetimleri ve hükümet için ‘ortak bir görev’den bahseden  Bakan Dijkgraaf, yabancı öğrenci alımı ve burs verme konusunda önümüzdeki öğretim yılı için yeni anlaşmalar yapılana kadar, durdurulmasını istediğini dile getirdi. 

Bakan; işgücü piyasasında eksiklikler bulunan örneğin hasta bakımı, eğitim ve bilim ve teknoloji gibi, sektörler için, sıkı şartlar altında istisnaların yapılabileceğini de dile getirdi.

Elde edilen verilere göre son yıllarda yurtdışından Hollanda’ya okumak için gelen öğrenci sayısı giderek artıyor. Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) rakamlarına göre geçtiğimiz yıl 115 bin yabancı öğrenci Hollanda’da eğitim görüyordu. Tüm birinci sınıf öğrencilerinin içerisinde de yüzde 40’lık bir bölüm yabancı öğrencilerden oluşmakta.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Nikolay Georgiev - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.