Geçici hükümetin bütçedeki açığı kapatmak için önümüzdeki yıl trafik cezalarına yaklaşık yüzde 10 zam yapmayı planladığı kararı, Danıştay’a takıldı. Danışma organı Danışma organı, bu kararın yeterince iyi bir gerekçesi olmadığını düşünüyor.

Hükümetin başlıca danışmanlarından biri olan Danıştay'a göre, kırmızı ışıkta geçme ya da direksiyon başında telefonla konuşma gibi nispeten hafif ihlallerde verilen cezalar, yol güvenliğini arttırmak için yapılmalı. Bu nedenle ceza miktarı suçla orantılı olmalı. 

Danıştay'a göre, hükümetin karar vermeden önce daha yüksek para cezalarının sonuçlarını araştırması gerekmekte. Eğer bu çalışma zammın gerekli olmadığını ya da trafiği daha güvenli hale getirmeyeceğini gösterirse, Bakanlar Kurulu’nun zam kararından vaz geçmesi yerinde bir durum olur.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz önümüzdeki yıl trafik cezalarını yüzde 10 oranında arttırmak istiyor. Bu zammın yüzde 5,7’sinin enflasyona göre ayarlanmış miktar olduğu, kalan yüzde 4,3'lük kısmına ise ulusal bütçeyi dengelemesi amacıyla karar verildiği belirtiliyor.

Cezaların daha az anlaşılmasından korkuluyor
Trafik ceza miktarlarının artırılmasına yönelik yapılan eleştirilerde özellikle bu tedbirin uygulanması halinde, trafik cezalarının neden verildiğinin giderek daha az anlaşılacağından endişe ediliyor. Bunun yanı sıra verilen cezaya itiraz ederek mahkemeye başvuranların sayısının da artacağı belirtiliyor.

Kamu Savcılığı (OM) birkaç ay önce ceza miktarlarının artırılmasını eleştirmiş, yüksek miktarların alkollü araç kullanma gibi daha ciddi suçlar için verilen diğer cezalarla orantısız şekilde olduğunu açıklamıştı. Bakan Yeşilgöz ise cezaların artırılmasının gerekli olduğunu, aksi takdirde kabinenin polisten ya da OM'den kesinti yapmak zorunda kalacağını açıklamıştı.

Danıştay'ın kabinenin zam kararını eleştirmesi önümüzdeki yıl ceza miktarlarının artırılmayacağı anlamına gelmiyor ancak bu tavsiyenin de göz ardı edilmeyeceği düşünülüyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş