Ajax ve The Voice of Hollanda'daki “görevi kötüye kullanma ve cinsel saldırgan davranış” vakalarının ardından, kabine tarafından hükümet danışmanı olarak atanan Mariëtte Hamer, konu üzerine yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Hamer açıklamasında “Cinsel olarak saldırgan davranış yaygın ve yapısal bir sorundur ve artık kültürümüzün bir parçası” yorumunu yaptı.

Yaşanan soruna ulusal yaklaşımlar konusunda tavsiyelerde bulunan Hamer, aynı zamanda kültürel açıdan da değişim yaşanması ve konunun konuşulabilir hale gelmesi gerektiğini belirtti. Cinsel suiistimal konusunda daha iyi bir yaklaşım olması gerektiğini vurgulayan Hamer, bu davranışlarla mücadele etmeye yönelik politikaların genellikle işe yaramadığını aktardı. 

Hükümet Danışmanı, mevcut yasal sistemin "Bazen çok az veya yeterince etkili olmadığını görüyorum" dedi ve odak noktasının daha çok ‘önleme’ noktasında olması gerektiğine inandığını belirtti. Bu nedenle okullarda cinsel eğitimin ve işyerindeki davranış kurallarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

“Cinsel içerikli saldırgan davranışların etkilerinin, nedenlerinin ve çözüm yollarının” konu alındığı Hamer’ın çalışmasında, istenmeyen birçok cinsel davranışın "gri alanda" gerçekleştiğine dikkat çekilirken, bu davranışlarda bulunan kişilerin kanunen cezalandırılmadıklarını, ancak birçok kişi tarafından “sınırları aşıyor” şeklinde görüldüğü kaydedildi. 

“Çok sayıda istenmeyen, cinsel açıdan müstehcen davranışlar cezai bir suç değil, ancak belirli bir bağlamda çoğumuz cinsel olarak saldırganlık olarak deneyimliyoruz.” diyen Hamer, “Neyi doğru, neyi yanlış görüyoruz? Birbirimizle bunun hakkında konuşmamız gerekiyor” şeklinde ifade kullandı.

Kurban, fail veya görgü tanığı olarak herkesin bu olaylarla karşılaştığını belirten Hamer, "evde, işte, internette, spor kulübünde, barda ve sokakta her yerde bu tür cinsel suiistimallerin ve saldırgan davranışların olduğuna dikkat çekti. 

Hamer’a göre bu tür davranışlar; toplumun yapılanma şeklinden, insanların birbirleriyle etkileşime geçme yöntemlerinden kaynaklanıyor ve “Kültürün bir parçası” haline gelmiş durumda.

Sorunu aşmak için konunun toplum içinde her alanda konuşulması gerektiğini vurgulayan Hamer, bu şekilde kültür değişimi yaratılabileceğini belirtti ve “Çözüm, güçlü bir kültür değişikliğinde yatıyor” şeklinde ifade kullandı.

Hükümet danışmanı yayınladığı çalışmasında  "Birbirimize eşit şartlarda davrandığımız, başkalarının sınırlarına saygı gösterdiğimiz, kendi sınırlarımızı belirtmeye cesaret ettiğimiz ve bu olaylara tanık olanların gözlerini kaçırmadan birbirimize hitap ettiğimiz bir topluma doğru ilerlemeliyiz." dedi.

Hamer ayrıca; Eğitim Kültür ve Bilim Bakanlığı, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı, Halk Sağlığı, Refah ve Spor Bakanlığı ile Adalet ve Güvenlik Bakanlığının ortaklaşa bir “Ulusal Eylem Programı” başlatması gerektiğini de belirtiyor.

Hollanda'da cinsel açıdan saldırgan davranışlar
Mariëtte Hamer’ın yayınladığı çalışmada Hollanda’da gerçekleşen vakalardan yola çıkarak elde edilen veriler de paylaşıldı.

Bu verilere göre; 

  • Her 10 kadından 1'i ve her 25 erkekten 1'i fiziksel cinsel saldırgan davranışla karşılaştı.
  • Her 6 kadından 1'den fazlası ve her 20 erkekten 1'i ise fiziksel olmayan cinsel saldırganlıkla karşılaştı.
  • İnternet üzerinden cinsel saldırganlığa maruz kalanların sayısı kadınlarda her 8 kişiden 1’i ve erkeklerde her 19 erkekten 1’i
  • Gençler daha çok fiziksel cinsel şiddetin kurbanı oluyor. 16-17 yaş arasındaki her 5 gençten 1’i ve 18-24 arasındaki her 5 gençten 1’i cinsel şiddet mağduru oluyor.
  • Mağdurların en az yüzde 62'si uğradığı cinsel istismardan etkilendiklerini, yüzde 44’ünün psikolojik destek almak zorunda kaldığını belirtiyor.
  • Son bir yıl içinde fiziksel olarak cinsel şiddete maruz kalan her 10 kişiden 7’si yaşadığını erkek/kız arkadaşına (%50), eşine (%27) veya başka bir aile üyesine (%14) anlatmış. Sadece yüzde 8'i profesyonel yardım almış ve yüzde 1’i ise polise ihbarda bulunmuş.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.