Bugün yayınlanan bir araştırmanın sonuçları gençlerin erken yaşlarda alkole çok sıcak bakmadığını ancak ilerleyen yaşlarda alkol tüketiminin arttığını gösterdi. Araştırmaya göre ortalama her hafta bir genç alkol zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırılıyor. Uzmanlar bu konuda aileleri de belirli kurallar koyup bunu uygulamaları için uyarıyor.

Gezonde Generatie (Sağlıklı Nesil) insiyatifinde MarketResponse araştırma bürosuna yaptırılan araştırmada 10 ile 17 yaşları arasında yaklaşık bin iki yüz genç ile görüşüldü. 

Araştırmaya göre, 10 ile 17 yaş arasındaki gençlerin yüzde 48’i alkolü yetişkinler için uygun buluyor ve yüzde 30’u kötü bir tat olarak değerlendiriyor. Gençlerin yaklaşık yüzde 40'ı alkolü öncelikle 'sağlıksızlık' ile özdeşleştiriyor (bu oran yetişkinler arasında yüzde 27). Trimbos Enstitüsü'nde Gençler ve Riskli Davranış Program Başkanı Ninette van Hasselt, sonucu "Bu en azından bir başlangıç" olarak nitelendiriyor. 

On yıl önceye göre daha az genç alkol kullanmaya başlasa da, gençler 18 yaşına yaklaştıkça alkole daha olumlu bakmaya başlıyor. 10-11 yaş grubundakilerin yüzde 13'ü alkolün sosyal olduğunu düşünürken, bu oran 16-17 yaş grubunda yüzde 52'ye çıkıyor. Gençlerin yüzde 17'si bunun heyecan verici olduğunu düşünüyor ve yüzde 12'si ise lezzetli buluyor.

Her yıl 800 genç hastaneye kaldırılıyor
Reinier de Graaf hastanesinde görevli pediatri uzmanı ve araştırmacı Loes de Veld, gençler arasında aşırı alkol tüketiminin büyük bir sorun olmaya devam ettiğini belirtirken, her yıl acil servislere 700 ila 800 gencin alkol zehirlenmesiyle getirildiğini vurguluyor. 

Haftada ortalama bir hastane yatışının alkol zehirlenmesi sonucunda olduğunu belirten Veld, bunun sadece o an için değil, uzun vadede sağlık için de tehlikeli olduğuna vurgu yapıyor. Veld, fazla alkol kullanımının, beynin gelişmesini olumsuz etkilediğini ve ileri yaşlarda aşırı içme riskini de artırdığını belirtiyor. 

Ebeveynlere öneriler 
Araştırmacıların ve uzmanların ebeveynlere de bazı önerileri bulunuyor. Başta alkolle ilgili kuralların net ve açık olması gerektiğini belirten uzmanlar bu kuralların gençlerin alkol tüketiminde gerçekten işe yaradığını da belirtiyor.

Ebeveynler için yapılan uyarılar şu şekilde sıralanıyor;

  • Açık kurallar belirleyin ve bunlara uyun. 12 yaşındaki bir çocuk için 17 yaşındaki bir ergenden farklı bir yaklaşım gerektiğini unutmayın.
  • Konuşma yapın ve alkolün sağlık üzerindeki etkilerini açıklayın.
  • Kendiniz de iyi bir örnek olun.
  • Çocuğunuz zaten içiyor mu? İçtiği içkilerin miktarını ve sayısını sağlayın. Tam olarak ne içtiğinizi bildiğinizde, miktarın farkında olursunuz ve daha dikkatli olursunuz.
  • Çocuğunuzla iletişimde kalın, ne sıklıkla dışarı çıkılacağını belirleyin ve eve geldiğinde sizi görmesini isteyin.

Gençlerle yapılan bu araştırma, Maag Lever Darm Stichting ve KWF dahil olmak üzere 22 sağlık fonunun desteklediği 'Op je gezondheid?' kampanyasının bir parçası. Sağlık fonları bu kampanyayla alkolün 7 farklı kanser türünün riskini artırdığı konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş