Enerji piyasasında yaşanan enerji alım fiyatlarındaki düşüş, Haziran ayı itibariyle tarifelere yansıtılacak. Bunun dışında 1 hazirandan itibaren sabit tarifeli kontratların fesih kurallarında da yeni düzenlemeler devreye girecek.

Enerji tarifeleri
1 Haziran'dan itibaren değişken tarifelerde gaz için metreküp başına 1,33 euro, elektrik için ise kilowattsaat başına 38,9 sent olarak belirlenecek. Buna göre doğal gaz fiyatı yaklaşık 50 sent, elektrik fiyatı ise 9 sent düşecek. 

Sözleşme fesih kuralları
Sabit fiyatlı sözleşmelerdeki kural değişikliği tüketiciyi daha fazla bağlayıcı nitelikte olacak. 

Mevcut kurala göre, sözleşmesinin bitimine 1,5 yıldan az süre kalan tüketiciler bağlantı başına 50 euro, 1,5 ila 2 yıl kalanlar 75 euro, 2 ila 2,5 yıl kalanlar 100 euro ve 2,5 yıldan daha uzun süre kalanlar ise 125 euro iptal ücreti ödemek zorundalardı.

1 Haziran 2023'ten itibaren sözleşmeyi ara dönemde fesheden tüketicinin ne kadar iptal ücreti ödemesi gerektiğine tedarikçi şirket karar verecek. Yani tedarikçi, kalan süre içinde tüketicinin tahmini olarak ne kadar enerji (elektrik ve/veya gaz) satın alabileceğini belirleyerek bir fatura çıkaracak. Başka bir deyişle, tüketici, tedarikçiden gerçekte almadığı ancak alma olasılığı bulunan enerji miktarı kadar iptal ücreti ödeyecek.

Independer ve Gaslicht.com karşılaştırma sitelerinden alınan bir hesaplama örneğine göre, tedarikçi şirketleri aşağıdaki formül üzerinden hesaplama yapacak: 
(Mevcut tarife - Yeni tarife) çarpı (Beklenen yıllık toplam tüketim - şu ana kadar kullanılan).

Elektrik için örnek: Sözleşmenize göre elektriği kilovat saat (kWh) başına 0,45 eurodan satın aldığınızı ve bir yıl içinde 1800 kWh elektrik kullanacağınızı varsayalım. Sözleşme başlangıç tarihinden altı ay sonra geçiş yapmaya karar verdiniz ve o ana kadar toplam 800 kWh kullandınız. Yeni tedarikçiye kWh başına 0,30 euro üzerinden ödeme yapacaksınız.
Mevcut tedarikçinize elektrik sözleşmesi için ödemeniz gereken iptal ücreti aşağıdaki gibi olacaktır: (0,45 - 0,30) çarpı (1800 - 800). Yani 0,15 çarpı 1000 = 150 euro

Gaz için örnek: Sözleşmenize göre gazı metreküp (m³) başına 1,70 eurodan satın alıyorsunuz ve bir yıl içinde 1800 m³ gaz satın alacağınızı varsayalım. Sözleşmeyi feshetmek istediğiniz tarihte sadece 900 m³ kullandınız. Yeni müşteriler 1 m³ gaz için 1,20 euro ödüyor. Bu durumda hesaplama şu şekilde yapılıyor: (1,70 - 1,20) çarpı (1800 - 900). Yani; 0,50 çarpı 900 = 450 euro

Toplam iptal ücreti: Hem gaz hem de elektrik için ödemeniz gereken iptal ücreti ise 150 euro + 450 euro. Yani toplamda 600 euro ödemeniz gerekmekte.

Sabit fiyatlı sözleşmenizin bitmesine ne kadar uzun süre kaldıysa sözleşme feshinde ödemeniz gereken iptal ücreti de o kadar artıyor.

Geçiş yapmak istediğinizi belirttiğiniz anda enerji tedarikçisi ödenmesi gereken iptal ücretini belirliyor. Bu andan itibaren bu kararınıza devam etmek veya bu karardan vazgeçmek için 15 günlük bir süreniz bulunuyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.