Havai fişekleri sevenler bu hafta Perşembe gününden itibaren başlayan satışlardan memnun ancak aldıkları ürünleri kullanmak için 31 Aralık’a kadar beklemek zorunda kalacak. Bazı belediyelerde ise  havai fişek yasağı uygulanacağı için hiç patlatamayacak.

Bu yılbaşı gecesi havai fişek kullanımı hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Havai fişekleri ne zaman ve nerede patlatabilirsiniz?
Havai fişekler 31 Aralık günü akşam saat 18:00'den itibaren 1 Ocak saat 02.00'ye kadar patlatılabiliyor. Bu saatten önce ya da sonra havai fişek patlatanlar para cezası riski ile karşılaşıyor.

Havai fişek patlatılacak yerler belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Birçok belediyede, belirli bölgelerde (örneğin hastanelerin veya hayvanat bahçelerinin yakınında) havai fişek patlatmak yasak. Tam olarak nerede yasak olduğunu bulunduğunuz belediyenin web sitesinden sitesini kontrol etmekte fayda var.

Genel olarak havai fişekten arındırılmış bölgeler ve buralarda geçerli kurallar hakkında daha fazla bilgiyi merkezi hükümetin web sitesinden okuyabilirsiniz.

Bu yıl 16 şehirde havai fişek yasağı var
Hollanda’da geçen yıl 12 şehirde havai fişek yasağı uygulandı. Yasak uygulayan belediye sayısı bu yıl 16’ya çıktı. Önümüzdeki yıl Ede, Zwolle ve Zutphen belediyeleri de havai fişekleri yasaklamayı düşünüyor.

Ağır bir para cezası veya kamu hizmeti almamak için, havai fişek atılmayan bu belediyelerde havai fişek atmamak çok daha mantıklı seçim olacaktır.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da havai fişek yasak getirilen belediyeler: Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar ve Soest en Utrechtse Heuvelrug.
Bu yıl ilk kez havai fişek yasağı getiren belediyeler: Tilburg, Arnhem, Amersfoort ve Eindhoven.

Yasak yerlerde havai fişek patlatma cezası ne kadar?
Kuralları ihlal edenler 100 ila 750 euro arasında para cezasına çarptırılır velindeki tüm havai fişeklere el konulur. Ayrıca sabıka kaydı oluşturulur. 12 ila 18 yaş arası çocuklar da sabıka kaydı oluşturulmadan Halt cezasına çarptırılır ve Halt Vakfına sevk edilir. (Halt cezası 12 ila 23 yaş arasındaki gençlerin cezalandırılabilir davranışlarının, gencin sabıka kaydı oluşturulmadan çözülme şekli olarak tabir edilir. Bu gençler Vakfa yönlendirilir.)

Bu arada, 12 yaşın altındaki çocuklar cezalandırılamaz veya para cezasına çarptırılamaz. Yani havai fişek patlatsalar ya da bulundursalar bile ceza almaz. Ancak polis olayla ilgili soruşturma açmaya karar verebilir.

Yasadışı havai fişeklerle yakalanırsanız ne olur?
Hollanda’da yasak olan havai fişeklerle yakalanmak çok daha büyük ceza anlamına geliyor. Kaç kilo taşıdığınıza bağlı olarak, para cezası ağırlaşıyor. Bazı durumlarda, kamu hizmeti veya 9 aya kadar hapis cezası bile verilmesi söz konusu olabilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.