Hollanda’nın kuzeyindeki Ermelo kentindeki bir çiftlikte yeni yılın ilk saatlerinde çıkan yangında 6 binden fazla ördek telef oldu. Polise göre, yangına yılbaşı kutlaması için atılan havai fişekler neden oldu. 

Haber portalı Nu.nl’ye göre, saat 02:30 sıralarında başlayan yangın, kısa sürede bütün ahırı sardı. Tamamen yanan binadaki 6 binden fazla ördek telef oldu. 

İtfaiye  tarafından kontrol altına alınan yangının, yeni yıl kutlamaları nedeniyle atılan havai fişeklerden çıktığı belirtiliyor. 

Polis, yangına neden olan havai fişekleri attıkları gerekçesiyle 2 çocuğu gözaltına aldı.

Hollanda genelinde, yılbaşı gecesi atılan havai fişekler nedeniyle çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Havai fişek yaralanmaları nedeniyle hastanelerin acil servisleri gece boyu yoğun mesai haracadı.

Hollanda, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en fazla havai fişek ithal eden ülke. 

Geçen yıl AB ülkeleri, 90 milyon euro değerinde yaklaşık 30 bin ton havai fişek ithal etti.  Covid salgını nedeniyle ithalat rakamları düştü. Salgın öncesinde yaklaşık 80 bin ton havai fişek ithal edilmişti.

Yüzde 99'u Çin'den gelen havai fişeklerin üçte ikisi Hollanda tarafından tüketiliyor.

Kutlamalarda ırkçı mesajlar

Hollanda'da yılbaşı gecesi ülke gündemine oturan bir olay da, geri sayım sırasında canlı yayında Erasmus Köprüsü’ne yansıtılan ırkçı mesajlar oldu.

Ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam, her yıl Erasmus Köprüsü'ndeki geleneksel havai fişek gösterisi ile yeni seneye giriyor. Televizyon kanalları, bu gösteriyi canlı olarak yayınlıyor,

Bu yıl şiddetli rüzgar nedeniyle havai fişek gösterisi ertelendi. Geri sayım başladığı anda, Erasmus Köprüsü'ne dakikalarca ırkçı sloganlar yansıtıldı. 

RTL kanalının canlı yayınına yansıyan geri sayım sırasında köprüye ırkçıların sloganları olan,  "Beyazların hayatı önemlidir" ve "Zwarte Piet (BM tarafından yasaklanan, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas'ın siyah yardımcıları) yanlış bir şey yapmadı"  gibi yazılar yansıtıldı. 

Polis, olayın faillerinin yakalanması için çalışma başlattı.

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.