TV programı EenVandaag tarafından yapılan ve 30 bin kişinin katılımının sağlandığı bir ankete göre, Hollandalıların üçte ikisi, cinayetinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala Pim Fortuyn ve fikirleri konusunda olumlu düşünüyor. 

Katılımcıların yüzde 72’si ise Fortuyn'in Hollanda için önemli olduğu konusunda hemfikir. 

Cuma günü yayımlanan EenVandaag anketine göre, Fortuyn'un sempatizanları daha çok siyasi yelpazenin sağ tarafında yer alsa da, D66 (yüzde 43), SP (yüzde 50) ve Hayvanlar Partisi'nden (yüzde 44) seçmenler de bu konuda olumlu bakıyor. 

Anket sonucu 6 Mayıs 2002'de Hilversum'daki Media Park'ta vurularak öldürülen Pim Fortuyn’ın düşünce ve görüşlerinin halen çoğu kesimlerce benimsenmeye devam ettiğini gösterdi.

Ankete katılanlardan biri Fortuyn'in "sorunları, sıkışık bir tabu atmosferinden” çıkardığını söylerken, bir başka katılımcı "Onun neden olduğu siyasi ayaklanma, çok ihtiyaç duyulandı" ifadesini kullanıyor. Ancak, ankete katılanların neredeyse yarısı (yüzde 45) Fortuyn'in toplumda ikiliği körüklediğini de belirtiyor.

Ankette katılımcılara, Furtyn’e ait geçmiş yıllardaki görüşleri sorulduğunda, katılımcıların sadece yüzde 4'ü halen bu fikirleri "aşırı sağcı" olarak bulduğunu belirtiyor. Yüzde 71'i ölen politikacının fikirlerinin “siyasi yelpazenin ortasına veya sağına” uyduğunu düşündüğünü söylüyor.

Fortuyn'ın Hollanda göçmenlik politikası hakkındaki görüşleri ise çoğunluğun desteğini almış gözüküyor. Örneğin, ankete katılanların neredeyse dörtte üçü (yüzde 73), Fortuyn'un “Mülteciler kendi bölgelerinde daha iyi barınabilir.” görüşüne katılıyor. 

EenVandaag'a göre, ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı Fortuyn'in o dönemde büyük tartışma yaratan “İslam'ın norm ve değerleri Hollanda toplumuna uymuyor” görüşüne katılıyor.

Bundan 20 yıl önce cinayete kurban giden Pim Fortuyn için bugün çeşitli şehirlerde anma programları gerçekleştirilecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın