HOLLANDA

Hollanda'da geçen yıl çocuk kaçırma vakaları arttı: 270 çocuk mağdur oldu

Hollanda ile bağlantılı uluslararası çocuk kaçırma vakalarında geçen yıl artış yaşandı. 2025 yılında 190 olayda toplam 270 çocuk başka ülkelere götürüldü veya yurtdışından Hollanda'ya getirildi.

Abone Ol

Hollanda'da uluslararası çocuk kaçırma vakalarında dikkat çekici bir artış kaydedildi. Uluslararası Çocuk Kaçırma Merkezi'nin (IKO) verilerine göre, 2025 yılında 190 vakada toplam 270 çocuk sınır ötesi çocuk kaçırma olaylarının mağduru oldu. Bir önceki yıl 148 vakada 200 çocuk etkilenirken, son veriler hem olay sayısında hem de mağdur çocuk sayısında yükselişe işaret etti.

Verilere göre geçen yıl 65 çocuk başka ülkelerden Hollanda'ya götürüldü. Bu vakalarda çocukların en sık getirildiği ülkeler İspanya, Belçika ve Curaçao oldu.

Vakaların büyük bölümünde çocukları anneler götürdü
IKO'nun verilerine göre çocukların kaçırıldığı vakaların yaklaşık dörtte üçünde çocukları yurtdışına götüren taraf anne oldu. Kurum, uluslararası çocuk kaçırma olaylarının çoğunun ebeveynler arasındaki anlaşmazlıklar sonrasında yaşandığını belirtti.

Merkez tarafından yapılan açıklamada, aile içinde uzun süre devam eden gerilimlerin ve çözülemeyen anlaşmazlıkların bu tür olayların öncesinde sıkça görüldüğü ifade edildi.

En çok gidilen ülkeler arasında İspanya ve Polonya var
Verilere göre kaçırılan çocukların en sık götürüldüğü ülkeler Polonya, İspanya, Suriye, ABD ve Mısır oldu.

Özellikle İspanya'nın son yıllarda öne çıkması dikkat çekti. IKO, bunun nedenlerinden birinin Hollanda'da yaşanan konut sıkıntısı ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle daha fazla kişinin İspanya'ya taşınması olabileceğini değerlendiriyor.

Suriye de verilerde öne çıkan ülkeler arasında yer aldı. Kuruma göre bu vakalarda çoğunlukla çocukların babaları tarafından Suriye'ye götürüldüğü görüldü.

Yetkililer yasal sonuçlara dikkat çekiyor
IKO, birçok kişinin diğer ebeveynin izni olmadan çocuğu yurtdışına götürmenin suç olduğunu bilmediğini belirtti.

Hollanda'daki düzenlemelere göre, velayet hakkına sahip diğer ebeveynin izni olmadan 16 yaşından küçük bir çocuğun başka bir ülkeye götürülmesi veya yurtdışında alıkonulması uluslararası çocuk kaçırma kapsamında değerlendiriliyor ve cezai yaptırım uygulanabiliyor.

IKO, uluslararası çocuk kaçırmanın cezai yaptırıma tabi bir suç olduğuna dikkat çekiyor. Kuruma göre bir çocuğun, velayet veya ikamet yeri konusunda söz hakkına sahip diğer ebeveynin izni olmadan, sürekli yaşadığı ülkeden başka bir ülkeye götürülmesi uluslararası çocuk kaçırma kapsamında değerlendiriliyor. Aynı şekilde çocuğun başka bir ülkede ebeveynlerden birinin izni olmadan alıkonulması da bu kapsamda kabul ediliyor.

Uluslararası çocuk kaçırma vakası olarak değerlendirilebilmesi için çocuğun 16 yaşından küçük olması ve başka bir ülkeye kalıcı veya uzun süreli olarak yerleşme amacıyla götürülmüş olması gerekiyor.
©Sonhaber.eu