HOLLANDA

Hollanda'da enflasyon 47 yıl sonra ilk kez yüzde 10'un üzerinde!

Abone Ol

Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) Perşembe günü yaptığı açıklamada Hollanda’da temmuz ayı enflasyonunun 10,3 olarak çıktığını açıkladı. CBS 1975 yılından bu yana ilk kez enflasyon oranının yüzde 10’un üzerine çıktığına dikkat çekti.

CBS geçen hafta, Hollanda'da enflasyonun Avrupa’da geçerli hesaplama yöntemine göre yüzde 11,6'ya yükseldiğini bildirmişti. Bugün açıklanan 10,3’lük rakam ise mal ve hizmetlerin fiyat gelişimine bağlı olarak, hane harcamaları göz önüne alınarak hazırlanan sonuçlar. Başka bir değişle yüzde 10,3 çıkan 2022 Temmuz ayı enflasyonu, 2021 yılının aynı ayına göre tüketim mallarında yaşanan fiyat artış oranını vermekte.

Enflasyonun ana nedeni: Enerji fiyatları
Özellikle enerji fiyatları geçtiğimiz ay oldukça yükseldi. Elde edilen verilere göre temmuz ayında enerji fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 108 artış gösterdi. 1 Temmuz itibariyle uygulamaya giren enerji vergilerindeki indirim de fiyatların artmasına etki edemedi.

Gıda fiyatlarında da belirgin düzeyde bir artış yaşanıyor. CBS'ye göre, Temmuz ayında bir market alışverişi bir önceki yıla göre ortalama yüzde 12,3 daha pahalıya mal oluyor. Kurum açıklamasında gıdadaki fiyat artışının daha çok tahıl ürünleri, süt ürünleri ve dondurma dahil şeker ve şekerleme fiyatlarındaki artışın katkı sağladığı belirtildi.

‘Nedeni aynı 70’lerdeki gibi!’
CBS baş ekonomisti Peter Hein van Mulligen, bu yıl yaşanan yüksek enflasyona neden olan kalemlerin aynı 70’lerdeki gibi olduğunu belirtirken, “Her iki dönemde de enerjiyle ilgili. O zamanda petrol boykotuydu şimdi de gaz” şeklinde ifade kullandı.

Buna ek olarak kira bedellerinin de genel fiyat artışına etki ettiğini belirten Van Mulligan, enflasyon artışında enerjinin ana unsur olduğunu ancak geçen yıl korona dönemi nedeniyle zam yapılmayan kiraların, toplam enflasyon oranının artmasında etkili olduğunu kaydetti.

Foto: Sara Kurfeß - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Abone Ol