Hollanda’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Eneco, değişken ve sabit tarifeli sözleşmenin yanı sıra “dinamik sözleşme” adı altında yeni bir tarife paketi sunmaya başladı. Bu pakette elektrik saatlik tarifeden, doğal gaz ise günlük tarife üzerinden hesaplanacak.

Telegraaf gazetesinin bugünkü haberinde yer alan bilgiye göre Eneco dinamik tarifeli kontrat sunan ilk şirket oldu. Gazetede 2 milyondan fazla müşteriye sahip olan Eneco’nun, dinamik tarifeli sözleşmenin yanı sıra değişken ve sabit tarifeli sözleşmeleri sunmaya da devam edeceği belirtildi.

Gazeteye bir açıklama yapan Eneco yetkilisi Selina Thurer, enerji krizinin etkisiyle birçok müşterinin güvenceye ihtiyaç duyduğunu gördüklerini. ancak bir kısım müşterinin fiyatla birlikte hareket etmeyi tercih ettiğini dile getirdi. Thurer, araştırmaların, müşterilerin yaklaşık yüzde 3'ünün dinamik bir sözleşme istediğini gösterdiğini dile getirdi.

Enerji krizi sırasında sabit bir enerji sözleşmesi yapmak mümkün değildi, ancak şu anda piyasada yine yıllık veya üç yıllık sözleşmeler bulunuyor.

Avantajlar ve riskler
Dinamik tarifeli sözleşmesi olan tüketiciler fiyatı bir gün önce görülebiliyor. Bu sayede, tam olarak ne zaman en ucuz enerjiyi tüketebileceklerini de planlayabiliyorlar. Örneğin, şarj ünitesi ile çalışan bir aracın ne zaman daha uygun fiyatla doldurulabileceği planlanabiliyor. Ancak bu sözleşmede fiyatların çok iyi takip edilmesi gerekiyor. 

Tüketici Derneği tarafından yapılan uyarıda da bu konuya dikkat çekiliyor ve fiyat dalgalanmalarına hazırlıklı olunması tavsiyesinde bulunuluyor. Geçtiğimiz dönem içerisinde enerji piyasasındaki toptan alım fiyatlarının düşmesi ile tüketim fiyatının da düştüğünü belirten kurum fiyatın aniden yükselme eğiliminde de olabileceğine vurgu yapıyor.

Hollanda’da şuanda yaklaşık 450 bin hanenin dinamik sözleşme kullandığı belirtiliyor.

Dinamik, sabit ve değişken tarifeli sözleşme arasındaki fark
Sabit tarifeli enerji sözleşmesi: Tüketici piyasa tarifine bakılmaksızın, 1, 2 veya 3 yıl boyunca tek fiyat üzerinden ödeme yapar. 
Değişken tarifeli enerji sözleşmesi: Tüketici her ay piyasadaki fiyat üzerinden ödeme yapar. Fiyatın düşmesi veya çıkması faturaya yansır.
Dinamik tarifeli enerji sözleşmesi: Tüketici piyasadaki günlük fiyat üzerinden ödeme yapar. Bu fiyat elektrik için saat başına, gaz içinse günlük olarak değişkenlik gösterir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş