Hollanda’da eğlence amaçlı gülme gazı kullanımı 1 Ocak itibariyle yasaklandı. Ancak polis bu yasağın denetiminin zor olduğunu belirtiyor.

Hükümetin 2019’dan beri üzerinde çalıştığı gülme gazı yasağı sonunda karara bağlandı. Önümüzdeki yıldan itibaren eğlence amaçlı "gülme gazı" olarak bilinen azot protoksit kullanımına yasak getirildi.

Yasak, gülme gazının artık uyuşturucu veya zevk verici madde olarak satılamayacağı anlamına geliyor. Ancak, tıbbi ve teknik amaçlarla (Örn. gıda endüstrisi gibi) profesyonel kullanıma izin veriyor. 

Emniyet içerisinde uyuşturucu ile ilgili vakalara bakan Polis şefi Willem Woelders, gülme gazı yasağının teşkilat içinde memnuniyetle karşılandığını ancak bu konuda bazı tereddütlerinin olduğunu belirtti. Woelders özellikle yasağın denetimi esnasında sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Resmi olarak getirilen yasakla birlikte polise ürünle mücadelede daha fazla olanak sağlandığını belirten Woelders ancak teşkilatın henüz uygulama açısından hazır olmadığını belirtti. Woelders solunan havada gülme gazının nasıl tespit edilebileceğine dair araştırmaların halen devam ettiğini ayrıca ele geçirilen gülme gazının taşınması ve imhası için de bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

Uyuşturucu ile mücadelede teşkilat olarak yasal prosedürlere sadık kalındığını belirten Wpoelders ancak, ilk kez gaz halindeki bir uyuşturucudan bahsedildiğini bu nedenle de ulusal bir plan hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

Hükümet 2019 yılında gençler arasında giderek yayılan ve solunması halinde ani bir coşkuya yol açan gazın artık bir 'uyuşturucu' haline geldiğini belirtmiş bu konuda yasak getirilmesini önermişti. Dönemin Sağlık Bakanı Blockhuis meclise gönderdiği açıklamada da "Gülme gazının eğlence amaçlı kullanımı bir uyuşturucu sorunu haline geldi ve dolayısıyla, bu durumu ele almanın doğru yolu uyuşturucu yasası" ifadelerini kullanmıştı.

Azot protoksitin etkileri nedir?
Azot protoksit, beynin ve bedenin tepkilerini geciktiren yatıştırıcı tipi bir kafa yapıcı. Bedende “coşku, rahatlama ve sükûnet” hissi yaratıyor. Satın alması kolay ve ucuz olduğu için özellikle eğlencelerde ve konserlerde popüler olarak kullanılıyor. Ancak şimdiye kadar bu gazı kullandığı ve maddenin etkisinde trafiğe çıktığı için kaza yapan birçok kişi bulunuyor.

Azot protoksit genellikle tüplerden bir balonun içine boşaltıldıktan sonra ciğere çekiliyor. Bu gazı satma üzerine uzmanlaşan şirketlerin ticaret odasına kayıt yaptırması gerekiyor ancak özel bir satış izni almalarına gerek yok.

Azot protoksit gıda endüstrisinde krema pompalamak için, bisikletçilerde lastik şişirmek için, hastanelerde doğum yapan kadınların sancılarını azaltmak için ve dişçilerde anestetik olarak kullanılıyor.
©Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.