GGD Zuid-Holland-Zuid sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Kısa süre önce Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht ve Molenlanden bölgelerinde 30 farklı noktadan yumurta toplayıp inceledik. Test edilen yumurtaların %75'inden fazlasında yüksek düzeyde PFAS bulundu," 

GGD, bu yılın başında NRC gazetesinin talebi üzerine Amsterdam'daki Vrije Universiteit laboratuvarında yapılan analizlerin ardından Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) ile iş birliği içinde dört belediye adına bir araştırma yürüttü. Bu analiz, Sliedrecht'te haftada bir veya iki yumurta tüketmenin bile sağlık için zararlı olabileceğini ortaya koydu.

RIVM ve GGD Ortak Araştırması

GGD, Amsterdam'daki Vrije Universiteit laboratuvarı ve RIVM ile birlikte dört belediye adına araştırma yürüttü. Sliedrecht'te haftada bir veya iki yumurta tüketiminin sağlık için zararlı olabileceği saptandı.

Chemours Fabrikasıyla PFAS Arasında Doğrudan İlişki Yok

Yumurtalardaki PFAS ile Dordrecht'teki Chemours fabrikası arasında direkt ilişki bulunamadı. Fabrika yakını ve uzak bölgelerdeki yumurtalarda yüksek PFAS, fabrikanın yaydığı GenX kimyasalı ise az miktarda veya hiç bulunmadı.

PFAS'ın Sağlık Üzerindeki Etkileri

PFAS'ın karaciğer ve bağışıklık sistemi üzerinde zararlı etkileri olabileceği, kolesterol seviyelerini artırabileceği ve üreme ile doğmamış çocuğun gelişimini etkileyebileceği belirtiliyor. Bazı PFAS maddelerinin kanserojen olabileceği düşünülüyor.

Araştırmalar ve Tavsiyeler Devam Ediyor

RIVM ve GGD, hobi tavuklarından elde edilen yumurtaların tüketilmemesini öneriyor. Süpermarket yumurtalarının güvenli olduğu belirtiliyor. Chemours'a yakın bölgelerde sebze ve meyve tüketimine dair önceki uyarılar ve bahçe sulamada hendek suyu kullanmama tavsiyesi devam ediyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.