Artan enflasyon ve enerji fiyatları ile faturalarını ödeyememe riski ile karşılaşanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum Gıda Bankasına başvuranların sayısının da artmasıyla kendini gösteriyor. Gıda Bankası Başkan Vekili Tom Hillemans, kurumda geçerli gelir düzeyine ait başvuru kriterlerinde değişiklik yapılacağını belirtti. 

Basına bir açıklama yapan Hillermans, bu hafta cumartesi günü Bakan Schouten ile biri toplantı yapılacağını ve konunun ele alınacağını dile getirdi.

Gıda Bankasına başvurmak için hane gelirine bakılıyor. Gelir sınırının hesaplanmasında haneye giren gelirden sabit giderler çıkarılıyor ve kalan paranın yiyecek, giyim ve spor gibi giderlere yetip yetmediğine bakılıyor. Örneğin, şuanda iki çocuklu bekar ve ayda 450 euro'dan daha az parası kalan bir ebeveyn, geçimi için yetersiz paraya sahip olduğu için gıda paketine başvuru yapabiliyor. Yapılacak yeni değişiklikle bu sınır yükseltilecek.

Gıda paketi başvuruları giderek artıyor
Kamu yayıncısı NOS’in ülke genelindeki Gıda Bankalarında yaptığı bir araştırmaya göre gelir sınırının aşağı çekilmesi fikri daha yaygın olarak benimseniyor. 

Gıda bankalarının bu talebi karşılayıp karşılayamayacağı ise henüz bilinmiyor. West-Friesland Gıda Bankası koordinatörü Han Neef, kendilerine ulaşan malzemenin giderek azaldığını, buna karşı geçen yıla göre gıda paketi için başvuranların sayısının yüzde 10 arttığını belirtiyor.

Yaklaşık 16 yıl önce bu işe başlayan Zeeuws-Vlaanderen Gıda Bankası çalışanı Miriam Hemelsoet ise “O zaman 6 paket veriyorduk, şimdi 650 paket dağıtıyoruz.” Dedi. Hemelsoet ayrıca önümüzdeki dönemde gıda paketi başvurusu yapanlar arasında, çalışan ancak geliri yetmeyen kişilerin artacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

‘İki ay içinde büyük bir artış olabilir’
Hollanda’nın en büyük gıda bankası, ayda 1949 gıda paketi dağıtan Rotterdam’daki Gıda Bankası. Bu merkez geçen yılın ağustos ayına göre bu yıl gıda paketi alan kişilerin sayısının yüzde 3,7 arttığını belirtiyor. Yönetim kurulu üyesi Helma Beker, henüz bu rakamın aşırı olmadığını, insanların Gıda bankasına gelmeden önde sosyal yardımlardan yararlandığını belirtiyor. Beker özellikle “İki ay içinde büyük bir artış olabilir, bunu varsayabiliriz.” yorumunu yapıyor.

Bu yıl 30 Haziranda yapılan bir araştırmaya göre, 34 bin hane Gıda Bankasından yardım alıyor. Gıda Bankası Başkan Vekili Tom Hillemans’a göre hazirandan bu yana başvuru sayılarında artış yaşanıyor. Bu varsayımın doğru olup olmadığı ise yılsonunda yapılacak sayımla belli olacak.

Gıda Bankası ESF fonuna başvuracak
Hollanda Gıda Bankaları ile Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten arasında 29 Eylül'de bir görüşme planlanıyor. Gıda bankalarının bu toplantıda daha fazla mali destek isteyeceği tahmin ediliyor. 

Gıda bankaları; paketlere konulan ürünleri satın almıyor ancak gıda paketine başvuranların sayısının artması, ürün temini ve dağıtımının daha pahalı hale geleceği anlamına geliyor.

Hollanda 2027 yılına kadar Avrupa Sosyal Fonu’ndan (ESF) 413 milyon euro destek alacak. Alınacak destek, iş gücü piyasasında savunmasız pozisyonda olan kişiler ve gıda yardımı için kullanılacak. Gıda Bankalarının da bu yardım için başvuru yapacağı belirtiliyor. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.