Dün gece Belçika ve İngiliz sağlık yetkilileri çocuklara ve ebeveynlere, Belçika Ferrero firmasının Aarlen’deki fabrikasında üretilen Kinder Sürpriz çikolata yumurtalarını yememeleri çağrısında bulundu. Her iki ülkede de ürünler raflardan toplatıldı.

Çeşitli Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan salmonella salgınından sonra yapılan araştırmalar enfeksiyonun kaynağının Belçika’daki Ferrero fabrikası olduğunu ortaya çıkarttı.

Hollanda’da şimdilik iki vaka tespit edildi
Hollanda’da ailelerin haklı endişesinin ne yazıkki gerçek olduğu ortaya çıktı. Basında çıkan haberlerin sonrasında RIVM; 5 yaşından küçük iki çocuğun, şubat ve mart aylarında salmonellaya bağlı hastalık belirtisi gösterdiğini ve ev doktoruna başvurduğunu açıkladı.

RTL haber sitesine açıklama yapan RIVM, çocukların nerden geldiğini veya Kinder Sürpriz ürünlerini nereden satın aldığı konusunda bilgi vermedi ancak en az 2 çocuğun enfeksiyon kaptığını doğruladı.

Salmonella bildirimi zorunlu olan bir hastalık. Bir kişi enfekte olursa ve ev doktoru bunu teşhis ederse bu durumu RIVM'ye bildirmek zorunda. Bununla birlikte, birçok durumda, hastalığın semptomları genellikle hafif olduğu için enfeksiyonu kendi evinde geçirenler de oldukça yüksek. Bu açıdan bakıldığında aslında şuanda Hollanda’da bilinen iki vakadan daha fazla vaka olabilir ancak bu durum RIVM tarafından bilinmiyor olabilir.

RIVM sözcüsü "Ebeveynler; bu ürünleri yedikten sonra çocuklarının sağlığıyla ilgili herhangi bir şüphesi duydularsa, mutlaka ev doktoruna başvurmalarını tavsiye ediyoruz” uyarısı yaptı.

NVWA: Araştırma devam ediyor
Yine aynı haber sitesine sabah saatlerinde bir açıklama yapan Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA, Avrupa’daki salmonella salgınının farkında olduğunu bildirdi. Belçika fabrikasında üretilen ürünlerin Hollanda'da da dağıtıldığına dair hiçbir belirti olmadığını belirten NVWA sözcüsü, "Ancak bunu Belçika makamlarıyla birlikte daha ayrıntılı olarak araştırıyoruz." dedi.

İngiltere ve Belçika ürünleri toplattı
Belçika Federal Gıda Ajansı (FAVV), ve İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA) Kinder Sürpriz yumurtalarında ortaya çıkan Salmonella enfeksiyonu nedeniyle dün ürünlerin toplatıldığını açıkladı.

İngiltere'de, çoğunlukla beş yaşın altındaki çocuklar olmak üzere, çikolatayı yedikten sonra enfekte olan 63 kişi olduğu belirtiliyor. Belçika'da şu anda on altı 'şüpheli rapor' hakkında soruşturma sürüyor.

FAVV açıklamasında Ferrero firmasının Aarlen’deki fabrikasında ürettiği “Kinder Sürpriz, Kinder Sürpriz Maxi, Schoko topları, Kinder Mini Yumurtalar”nda bakteriye rastlandığı belirtildi.

FAVV satıştan kaldırılan ürünlerin bilgilerini şu şekilde verdi:
Son kullanma tarihi 11/07/22 ile 7/10/22 arasında olan Kinder Surprise (20g ve 3x20g)
Son kullanma tarihi 10/08/22 ile 10/09/22 arasında olan Kinder Surprise Maxi,
Son kullanma tarihi 10/08/22 ile 10/09/22 arasında olan Schoko topları
Son kullanma tarihi 10/08/22 ve 10/09/22 arasında olan Kinder Mini Yumurtalar.

Fransa’da da toplatılıyor
Üretici Ferrero şirketi Fransa'daki bazı Kinder çikolata ürünleri için de geri toplatma kararı alındığını açıkladı. Ferrero'dan yapılan açıklamada, Fransa'da raflarda yer alan Belçika'da üretilmiş tonlarca Kinder çikolata ürününün "salmonella vakalarıyla" muhtemel bağlantısı nedeniyle geri çağrıldığı belirtildi. Fransa’da henüz bir vaka rapor edilmediği belirtildi.

Salmonella belirtileri nedir?
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra şu belirtiler görülebiliyor: İshal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları.

Hastalık genellikle 4-7 gün sürüyor ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşiyor. Hastalık bazı kişilerde ise şiddetli ishal yaratıyor ve kişinin hastaneye yatmasını gerektirebiliyor. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebiliyor.

Uzmanlar, belirtilerin şiddetli seyretmesi halinde doktora gidilmesini, ayrıca salmonella bulaşıcı olduğundan, semptomları olan herkesin ellerini iyice yıkamalarını ve başkalarının yiyeceklerine dokunmamalarını tavsiye ediyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın